Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Ryba w sosie pomarańczowym

Zdjęcia: Marcin Kiełbiewski Wykonanie i stylizacja: Marta Dzikowska-Łuczywo, Kinga A. Kłosińska Przepisy: Justyna Bednarek Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Fot. Marcin Kiełbiewski

800 g filetów z soli lub turbota, 150 g masła, 4 pomarańcze, 2 szalotki, 3 łyżki śmietanki 36%, 1 łyżka listków estragonu, sól, pieprz oraz cukier do smaku (dla 4 osób)

Z filetów usuwamy ości, płuczemy i osuszamy. Pomarańcze myjemy. Po sparzeniu z jednej ścieramy skórkę obieraczką do ziemniaków i kroimy na cieniutkie paseczki. Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok. Dwie pozostałe przekrawamy na pół i ostrym nożykiem wyłuskujemy miąższ (błonki i białe części odrzucamy). Szalotkę obieramy, płuczemy, siekamy i smażymy na 50 g masła. Sok pomarańczowy gotujemy z szalotką, aż odparuje do konsystencji syropu. Zdejmujemy z ognia, przecedzamy, dodajemy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i taką ilością cukru, żeby sos nie był kwaśny. Na patelni rozgrzewamy 100 g masła i smażymy filety po 2 minuty z obu stron. Przekładamy rybę z patelni na talerz. Pozostały na patelni tłuszcz podgrzewamy, wlewamy sos pomarańczowy, dodajemy skórkę, cząstki pomarańczy i listki estragonu. Podgrzewamy, mieszając. Gdy sos się zagotuje, wkładamy do niego rybę i ogrzewamy ją przez 4 minuty. Dosmaczamy solą i pieprzem. Rozkładamy rybę na ogrzanych talerzach, polewamy sosem i podajemy z kluseczkami lub ryżem.

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie

Skomentuj:

Ryba w sosie pomarańczowym

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej