Pierś kaczki w sosie pomarańczowo-pieprzowym
Piersi kaczki (po 20 dag na osobę), sól, pieprz, 2 łyżeczki suszonego tymianku, 2 łyżki masła Sos: 1 szklanka bulionu drobiowego, 1 szklanka soku pomarańczowego, po 4 łyżki białego wytrawnego wina i cointreau, sól, biały pieprz, 1 łyżka zielonego marynowanego pieprzu
Nacinamy w kratkę skórę na kaczych piersiach, nacieramy mięso mieszanką soli, pieprzu i tymianku. Wkładamy je na patelnię i smażymy na maśle z obu stron, aż przyrumieni się z zewnątrz, a w środku będzie lekko różowe. Owijamy w folię aluminiową, aby nie wystygło. Do tłuszczu na patelni dodajemy bulion, sok, wino i cointreau. Zagotowujemy sos na mocnym ogniu. Przecedzamy przez sitko, przyprawiamy solą oraz białym i zielonym pieprzem.
Skomentuj:
Pierś kaczki w sosie pomarańczowo-pieprzowym