Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Kaczka na słodko

Wykonanie i stylizacja potrawy: Maria Szkop Zdjęcia: Agata Jakubowska Przepis: Seweryn Świtoń Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Fot. Agata Jakubowska / AG

60 dag filetów z kaczki, dodatki: oliwa, majeranek, czosnek, sól, pieprz 4 łyżki miodu 40 g krupniku (alkohol) 80 g soku z pomarańczy

Skórę z piersi kaczki nacinamy na krzyż i marynujemy mięso przez 2 dni w mieszance oliwy z majerankiem, przeciśniętym czosnkiem, solą oraz pieprzem (co jakiś czas mięso obracamy). Smażymy na rozgrzanej oliwie, skórą do dołu, aż się wytopi i będzie chrupiąca. Wtedy przewracamy filety i przez moment smażymy, aby "zamknąć" mięso. Miód mieszamy z alkoholem i sokiem z pomarańczy i polewamy tym kaczkę (jeśli lubimy sosy bardziej treściwe, można dodać odrobinę masła).

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie

Skomentuj:

Kaczka na słodko

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej