Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Tort kawowy

Przepisy i wykonanie: Bożena Sikoń Stylizacja: Joanna Szachowska Zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

Biszkopt czekoladowy: 6 jajek, 120 g cukru, 120 g mąki, 60 g kakao, masło i mąka do formy, Syrop do nasączania: 150 g cukru, 150 ml wody,3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,60 ml rumu Krem czekoladowy: 150 g gorzkiej czekolady (71 proc. kakao), 225 ml śmietany (36 proc.) Krem kawowy: 150 g śmietany (36 proc.), 25 g cukru, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 2 g żelatyny

Robimy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę i łączymy z żółtkami. Mąkę mieszamy z kakao, przesiewamy i delikatnie dodajemy do piany. Ciastem napełniamy wysmarowaną masłem i wysypaną mąką tortownicę (o średnicy 20 cm). Pieczemy 40 min w temp. 170 st. C. Ostudzony biszkopt kroimy na 4 krążki. Gotujemy syrop z wody i cukru, dodajemy kawę i rum. Zimnym syropem nasączamy krążki biszkoptowe. Robimy krem czekoladowy: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie ubijamy śmietanę i mieszamy ją z przestudzoną czekoladą. Robimy krem kawowy: ubijamy śmietanę z cukrem i kawą i łączymy ją z rozpuszczoną żelatyną. Składamy tort: pierwszy krążek biszkoptu smarujemy połową kremu czekoladowego. Przykrywamy drugim krążkiem, smarujemy kremem kawowym. Przykrywamy trzecim krążkiem, który z kolei smarujemy resztą kremu czekoladowego. Kładziemy czwarty krążek. Na koniec dekorujemy i posypujemy cukrem pudrem.

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie

Skomentuj:

Tort kawowy

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej