Wieprzowina w sosie piwnym
1 kg niezbyt tłustego schabu karkowego, sól, pieprz, 1/2 l jasnego piwa, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/2 selera, 2 czubate łyżeczki gęstego przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, sok z cytryny lub ocet winny
Mięso dokładnie myjemy, nacieramy solą i pieprzem. Do rondla wlewamy piwo, wkładamy schab, obrane i drobno pokrojone warzywa oraz przecier pomidorowy. Gotujemy około 1 godz. na małym ogniu, pod niezbyt szczelnym przykryciem. Ugotowane, miękkie mięso wyjmujemy z rondla, wywar przecedzamy przez sito i dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z małą ilością zimnej wody. Sos zagotowujemy, a gdy zgęstnieje, dodajemy sok z cytryny lub ocet winny. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso kroimy w plastry, wkładamy do sosu i ponownie krótko zagotowujemy.
Skomentuj:
Wieprzowina w sosie piwnym