Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Wieprzowina w sosie piwnym

Wykonanie potraw: Paweł Kałuski Stylizacja i zdjęcia: Jarosław Madejski Przepis: archiwum Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

1 kg niezbyt tłustego schabu karkowego, sól, pieprz, 1/2 l jasnego piwa, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/2 selera, 2 czubate łyżeczki gęstego przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, sok z cytryny lub ocet winny

Mięso dokładnie myjemy, nacieramy solą i pieprzem. Do rondla wlewamy piwo, wkładamy schab, obrane i drobno pokrojone warzywa oraz przecier pomidorowy. Gotujemy około 1 godz. na małym ogniu, pod niezbyt szczelnym przykryciem. Ugotowane, miękkie mięso wyjmujemy z rondla, wywar przecedzamy przez sito i dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z małą ilością zimnej wody. Sos zagotowujemy, a gdy zgęstnieje, dodajemy sok z cytryny lub ocet winny. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso kroimy w plastry, wkładamy do sosu i ponownie krótko zagotowujemy.

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie

Skomentuj:

Wieprzowina w sosie piwnym

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej