Parfait makowo-miodowe
500 ml mleka, 12 dag maku, 1 laska wanilii, 2 łyżki miodu, 3 żółtka, 12 dag cukru, 30 dag śmietany (36%)Do dekoracji: wisienki koktajlowe, suchy mak (Dla 4 osób)
Gotujemy mleko z wypłukanym i osączonym makiem przez 10 min, następnie mak odcedzamy i mielemy w maszynce (2-3 razy). Mleko wlewamy do rondla, dodajemy rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii oraz miód i zagotowujemy. Dodajemy zmielony mak, wyjmujemy obie połówki laski wanilii. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, a następnie, cały czas ubijając, powoli wlewamy mieszankę mleka z makiem. Powstałą masę przelewamy do miski i studzimy. Śmietanę ubijamy, delikatnie łączymy z masą makową i przekładamy do foremek. Wstawiamy do zamrażarki na minimum 4 godziny. Deser wyjmujemy z foremek na 10 minut przed podaniem. Dekorujemy wisienkami i suchym makiem.
Skomentuj:
Parfait makowo-miodowe