Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Ciasteczka orzechowe

Wykonanie i stylizacja ciastek: Junona Lamcha Przepis: Grzegorz Walicki Zdjęcia: Agata Jakubowska Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Fot. Agata Jakubowska / AG

200 g masła 80 g cukru pudru olejek lub cukier waniliowy 270 g mąki 100 g mielonych orzechów laskowych (Na 1/2 kg ciasteczek)

Masło ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym lub olejkiem. Dodajemy mąkę i orzechy, zagniatamy gładkie ciasto. Odkładamy je do lodówki na mniej więcej godzinę. Następnie przekładamy na wysypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 4 mm. Wycinamy z niego ciasteczka dowolnymi foremkami. Wkładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 15 minut, aż nabiorą złoto miodowego koloru.

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie

Skomentuj:

Ciasteczka orzechowe

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej