Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Golonka w piwie (dla 2 osób)

Wykonanie i stylizacja potrawy: Dorota Biały Zdjęcia: Bogdan Biały Przepis: archiwum Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

2 golonki tylne po 80 dag - 1 kg, sól, biały pieprz z młynka, 3 dag smalcu, 1 szklanka gorącej wody, 1 cebula, 1 liść laurowy, po 3-4 goździki i jagody jałowca, 125 ml mocnego ciemnego piwa

Golonki płuczemy pod bieżącą gorącą wodą, osuszamy papierem, skórkę nacinamy i hojnie posypujemy solą oraz pieprzem. W dużej brytfannie rozgrzewamy smalec i obsmażamy na nim golonki, a gdy skórka się przyrumieni, podlewamy je 125 ml gorącej wody. Obraną cebulę przekrawamy na pół, jedną połowę szpikujemy goździkami, drugą jałowcem i razem z liściem laurowym wkładamy do brytfanny, którą wstawiamy do pieca. Golonki pieczemy w temp. 200°C przez 2 godziny. Podczas pieczenia podlewamy je stopniowo resztą gorącej wody. Po godzinie pieczenia zaczynamy polewać golonki piwem, dzięki czemu utworzy się na nich chrupiąca skórka. Po upieczeniu wyjmujemy golonki, pozostały sos z brytfanny przecedzamy do garnuszka, zagotowujemy, ewentualnie dodajemy trochę wody. Golonkę serwujemy polaną sosem, możemy też ją podać z duszoną kwaśną kapustą.

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie

Skomentuj:

Golonka w piwie (dla 2 osób)

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej