Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Pierniczki norymberskie

Wykonanie i stylizacja ciast: Joanna Szachowska Zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

25 dag migdałów, 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 4 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej, 3 białka, 18 g cukru pudru, 1 łyżeczka do kawy mielonego cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta zmielonych goździków na lukier: 10 dag cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny (na 40 ciasteczek)

Migdały sparzamy i obieramy ze skórki. Osuszamy je i mielemy, a potem mieszamy z 2 łyżkami skórki pomarańczowej oraz 2 łyżkami skórki cytrynowej. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie, cały czas ubijając, dodajemy 18 dag cukru pudru. Pianę mieszamy z migdałami i korzeniami. Porcje masy na ciasteczka nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy między ciasteczkami. Odstawiamy na noc do wy-suszenia, następnie pieczemy 25-30 min w temp. 160 st. C. 10 dag cukru pudru ucieramy z sokiem cytrynowym na lukier, którym smarujemy ostudzone pierniczki. Przybieramy je pozostałą skórką pomarańczową i cytrynową. Na ciasteczka możemy przed upieczeniem nałożyć kawałki opłatka.

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie

Skomentuj:

Pierniczki norymberskie

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej