Czerwona sałatka
2 pomidory, 1 czerwona cebula, 1 mała czerwona papryka, 1 papryczka chili, 1 czerwony grejpfrut, 1 mała puszka czerwonej fasolki Kidney (12 dag), 1 pęczek szczypiorku Sos winegret: 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżki oleju z pestek winogron, sól, cukier
Pomidory kroimy w ósemki, obraną cebulę w piórka, paprykę w kostkę, chili (po usunięciu pestek) w talarki. Grejpfruta obieramy, usuwamy białą wewnętrzną skórkę oraz błonki oddzielające miąższ, wykrawamy fileciki. Osączamy fasolkę, siekamy szczypiorek. Przygotowane produkty mieszamy w misce. Robimy sos winegret: sok cytrynowy i olej wlewamy do słoika, przyprawiamy do smaku, zakręcamy i tak długo potrząsamy słoikiem, aż utworzy się emulsja. Polewamy sałatkę, mieszamy i podajemy.
Skomentuj:
Czerwona sałatka