Zapiekanka ziemniaczana na oleju lnianym
1 kg ziemniaków, 1/2 kg cebuli, 1 kostka masła, szczypta tymianku, 1 łyżka oleju lnianego, sól i pieprz do smaku, masło do posmarowania formy
Obieramy ziemniaki i kroimy je na jak najcieńsze talarki. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie piórka, przesmażamy na oleju lnianym, a gdy zrobi się złota, dodajemy masło oraz tymianek i dusimy jeszcze przez chwilę. W nasmarowanej masłem blasze lub tortownicy układamy na przemian warstwy ziemniaków i cebuli, tak aby ziemniaki stanowiły ostatnią warstwę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 80 minut w temp. 180 st. C. Po upieczeniu obciążamy zapiekankę ciężkim przedmiotem i pozostawiamy, aby ostygła. Jest świetnym dodatkiem do ryby, można też podać ją samą polaną sosem grzybowym.
Skomentuj:
Zapiekanka ziemniaczana na oleju lnianym