Polędwica wołowa z pomarańczami
50 dag polędwicy wołowej, 25 dag szalotek, 4 pomarańcze, 1/4 łyżeczki otartej skórki pomarańczowej, biały pieprz, sklarowane masło do smażenia, 150 ml wytrawnego białego wina, sos sojowy, 1 szklanka gęstej śmietany, 5 dag świeżego korzenia chrzanu
Polędwicę kroimy w paseczki. Obieramy szalotki i kroimy je w plasterki. Myjemy i sparzamy jedną pomarańczę, odkrawamy cienki kawałek skórki. Wszystkie pomarańcze obieramy i wycinamy fileciki spomiędzy błonek. Z resztek miąższu pomarańczy wyciskamy cały sok. Mięso solimy, pieprzymy, podsmażamy na dużym ogniu w rondlu ze sklarowanym masłem (3-4 minuty). Usmażone mięso wyjmujemy i zabezpieczamy przed wystygnięciem, a na tym samym tłuszczu podsmażamy szalotki razem z cząstkami pomarańczy i kawałkiem skórki. Wlewamy sok pomarańczowy, białe wino i sos sojowy, zmniejszamy ogień, gotujemy około 5 minut. Mieszamy ze śmietaną, dodajemy podsmażone mięso. Zagotowujemy, mieszając, przyprawiamy do smaku. Miseczki napełniamy gulaszem, każdą porcję posypujemy świeżo startym chrzanem. Możemy podać z ryżem basmati lub purée ziemniaczanym.
Skomentuj:
Polędwica wołowa z pomarańczami