Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Wołowina korzenna

Stylizacja: Zuzanna Wiciejowska Zdjęcie: Arkadiusz Ścichocki Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

1,25 kg wołowiny pieczeniowej lub zrazówki, 2 marchewki (15 dag), 1 cebula (10 dag), 1 pokruszony liść laurowy, po 1 łyżce saletry potasowej i czarnej melasy (można kupić w niektórych sklepach ze zdrową żywnością), po 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników, mielonych goździków i gałki muszkatołowej, 4 łyżki brązowego cukru, 2 łyżki soli morskiej, pieprz czarny

Wołowinę solimy i pozostawiamy na noc w lodówce. W misce mieszamy cukier, przyprawę do pierników, goździki, gałkę muszkatołową, saletrę i 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu. Mięso wyjmujemy z lodówki, osuszamy papierowym ręcznikiem i dokładnie obsypujemy przygotowanymi przyprawami. Ponownie pozostawiamy na noc w lodówce. Polewamy podgrzaną melasą i marynujemy 7 dni, codziennie odwracając mięso, tak aby cały czas było pokryte melasą. Następnie formujemy i obwiązujemy sznurkiem. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy mięso, dodajemy pokrojone w plasterki marchewki i cebulę pokrojoną na ćwiartki. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i podgrzewamy około 3 godzin. Mięso studzimy w wywarze, wyjmujemy na duży talerz, obciążamy i odstawiamy na 8 godzin. Podajemy na zimno, pokrojone w cienkie plasterki, z chlebem i piklami.

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie

Skomentuj:

Wołowina korzenna

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej