Jajka przepiórcze na cukinii
4 garście dowolnej zielonej sałaty, 1 garść kiełków (dowolnych), 2 małe cukinie, 1 + 2 łyżki oliwy, 12 jajek przepiórczych, 1 żółtko jajka kurzego, sok z 1 cytryny, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 20 czarnych oliwek (bez pestek),sól, pieprz
Sałatę myjemy i osuszamy. Cukinie kroimy na 12 plastrów o grubości 2 cm, w każdym ostrym nożem robimy mały dołeczek. Plastry cukinii rozkładamy na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia i wkładamy na 5 min do piekarnika (temp. 200 st. C). Wyjmujemy je i skrapiamy łyżką oliwy, a następnie wbijamy na każdy plasterek jedno jajko przepiórcze. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 7 min. W tym czasie ukręcamy sos z żółtka, 2 łyżek oliwy i soku z cytryny (składniki możemy zmiksować). Doprawiamy go solą i pieprzem. Na sałatę z kiełkami wykładamy tuńczyka i oliwki. Polewamy porcje sosem i na każdej układamy po 3 plastry cukinii z jajeczkami.
Skomentuj:
Jajka przepiórcze na cukinii