Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Jajka przepiórcze na cukinii

Stylizacja: Ewa Marynowska Zdjęcia: Łukasz Zandecki Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Fot. Łukasz Zandecki / AG

4 garście dowolnej zielonej sałaty, 1 garść kiełków (dowolnych), 2 małe cukinie, 1 + 2 łyżki oliwy, 12 jajek przepiórczych, 1 żółtko jajka kurzego, sok z 1 cytryny, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 20 czarnych oliwek (bez pestek),sól, pieprz

Sałatę myjemy i osuszamy. Cukinie kroimy na 12 plastrów o grubości 2 cm, w każdym ostrym nożem robimy mały dołeczek. Plastry cukinii rozkładamy na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia i wkładamy na 5 min do piekarnika (temp. 200 st. C). Wyjmujemy je i skrapiamy łyżką oliwy, a następnie wbijamy na każdy plasterek jedno jajko przepiórcze. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 7 min. W tym czasie ukręcamy sos z żółtka, 2 łyżek oliwy i soku z cytryny (składniki możemy zmiksować). Doprawiamy go solą i pieprzem. Na sałatę z kiełkami wykładamy tuńczyka i oliwki. Polewamy porcje sosem i na każdej układamy po 3 plastry cukinii z jajeczkami.

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie

Skomentuj:

Jajka przepiórcze na cukinii

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej