Jaja faszerowane w skorupce z migdałami (wg Magdy Gessler)
6 jaj, 1 mała cebula, 1/2 pęczka świeżej kolendry, 1 łyżka tłustej śmietany, sól, świeżo zmielony pieprz, 50 g płatków migdałowych, tłuszcz do smażenia, kilka całych migdałów (do dekoracji)
Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Ostrożnie przekrawamy nożem, tak by nie pokruszyć skorupki, wyjmujemy zawartość, drobno siekamy z cebulą i kolendrą. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku. Na suchej patelni przyrumieniamy płatki migdałowe. Całe migdały sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i także podsmażamy na brązowy kolor; panierujemy w soli. Nakładamy farsz do skorupek, wierzch przykrywamy płatkami migdałowymi i dociskamy. Smażymy połówki jajek na tłuszczu na ciemnozłoty kolor, układając je farszem do dna patelni. Dekorujemy je całymi migdałami w soli.
Skomentuj:
Jaja faszerowane w skorupce z migdałami (wg Magdy Gessler)