Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Krem z selerów

Stylizacja: Magda Duklas Zdjęcia: Krzysztof Duklas Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Fot. Krzysztof Duklas

250 g cielęciny z kością, 1/2 pęczka włoszczyzny, 1,5 l wody, 2 selery (około 1 kg), 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka masła, sól, szczypta cukru, 2 żółtka, 1 szklanka śmietany (dla 4-6 osób)

Z mięsa i włoszczyzny gotujemy wywar. Ugotowane mięso obieramy z kości i razem z 1 szklanką wywaru miksujemy, a następnie przecieramy przez sito. Selery obieramy, myjemy, ścieramy na grubej tarce, skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy z masłem, dodając 1/4 szklanki czystego rosołu, do miękkości. Następnie je przecieramy przez sito i razem z mięsem dodajemy do przecedzonego rosołu. Doprawiamy solą i szczyptą cukru, zaprawiamy żółtkami rozkłóconymi ze śmietaną, podgrzewamy. Podajemy z grzankami z bułki paryskiej lub z groszkiem ptysiowym.

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie

Skomentuj:

Krem z selerów

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej