Krem z selerów
250 g cielęciny z kością, 1/2 pęczka włoszczyzny, 1,5 l wody, 2 selery (około 1 kg), 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka masła, sól, szczypta cukru, 2 żółtka, 1 szklanka śmietany (dla 4-6 osób)
Z mięsa i włoszczyzny gotujemy wywar. Ugotowane mięso obieramy z kości i razem z 1 szklanką wywaru miksujemy, a następnie przecieramy przez sito. Selery obieramy, myjemy, ścieramy na grubej tarce, skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy z masłem, dodając 1/4 szklanki czystego rosołu, do miękkości. Następnie je przecieramy przez sito i razem z mięsem dodajemy do przecedzonego rosołu. Doprawiamy solą i szczyptą cukru, zaprawiamy żółtkami rozkłóconymi ze śmietaną, podgrzewamy. Podajemy z grzankami z bułki paryskiej lub z groszkiem ptysiowym.
Skomentuj:
Krem z selerów