Kurczak na sorbecie cytrynowym
40 dag piersi kurczaka, 1/2 łyżeczki soli, 4 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, 8 łyżek sorbetu cytrynowego, po 8 winogron czerwonych i zielonych, płatki migdałowe do posypania, na sos: 6 łyżeczek oliwy, 6 łyżeczek soku z cytryny, sól, biały pieprz, 2 cienkie plasterki cytryny
Mięso gotujemy w posolonym wrzątku wraz z przyprawami, aż będzie miękkie (15-20 min). Pozostawiamy w rosole do wystygnięcia, następnie kroimy je w małą kostkę. Cztery szklane pucharki albo miseczki schładzamy w zamrażalniku. Na dnie każdego pucharka kładziemy łyżkę sorbetu, następnie porcję kurczaka i znów łyżkę sorbetu (sorbet możemy zrobić sami, zamrażając syrop z sokiem cytrynowym, a gdy nabierze konsystencji śniegu, wymieszać z pianą z białka i znów zamrozić). Wokoło krawędzi pucharka układamy na przemian połówki zielonych i czerwonych winogron wcześniej oczyszczonych z pestek. Środek posypujemy płatkami migdałowymi. Z soku z cytryny, oliwy, soli i białego pieprzu przygotowujemy sos (powinien być ostry) i polewamy nim każdą porcję. Pucharki dekorujemy połówkami plasterków cytryny.
Skomentuj:
Kurczak na sorbecie cytrynowym