Udziec indyczy w sosie gruszkowym
1,5 kg udźca indyka, sól, 2 łyżeczki przyprawy do indyka, 1 pojemnik kwaśnej śmietany 22%, 1 średnio dojrzała gruszka, zioła prowansalskie, 2 średnie kwaśne jabłka
Umyty udziec nacieramy solą i przyprawą do indyka i zostawiamy na noc w lodówce. Następnie wkładamy mięso do brytfanny, wlewamy na dno około 1/2 cm wody, mięso polewamy 3 łyżkami śmietany. Obok układamy obraną, pokrojoną w cząstki gruszkę. Pieczemy 45 minut w 220 st. C, obniżamy temperaturę do 200 st. C i pieczemy jeszcze godzinę. Następnie obsypujemy mięso ziołami prowansalskimi, obkładamy ćwiartkami obranych jabłek i dopiekamy pod przykryciem jeszcze 15 minut. Po wystudzeniu przecieramy sos powstały podczas pieczenia razem z rozgotowaną gruszką i dodajemy pozostałą śmietanę rozmieszaną uprzednio z dwiema łyżkami sosu z indyka. Udziec podajemy w całości na podgrzanym półmisku, polany ciepłym sosem, obłożony ćwiartkami upieczonych jabłek, z żurawiną lub borówkami do mięs.
Skomentuj:
Udziec indyczy w sosie gruszkowym