Babeczki kalafiorowo-groszkowe
1 średni kalafior (lub paczka mrożonego), 30 dag zielonego groszku w strączkach, 3 plastry szynki (10-12 dag), 15 ml śmietanki, 4 jaja, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, masło
Kalafiora myjemy, rozdzielamy na cząstki i gotujemy do miękkości. Groszek gotujemy 3 min. Szynkę kroimy w małą kosteczkę, odkładając kilka kawałków do dekoracji. Miksujemy kalafior z szynką, jajami i śmietaną, solimy i pieprzymy, dodajemy szczyptę utartej gałki. Zapiekankę smarujemy masłem, wykładamy ją groszkiem, wypełniamy masą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 st. C w kąpieli wodnej na 40 min. Chłodzimy i wstawiamy do lodówki na 4 godziny. Aby ładnie wyjąć babeczkę wstawiamy formę na 1 min do wrzątku. Możemy również przed pieczeniem wyłożyć formę ładnie przyciętym papierem do pieczenia.
Skomentuj:
Babeczki kalafiorowo-groszkowe