Babeczki marchewkowe
50 dag marchewki, 20 dag zielonej fasolki (może być mrożona), 7-10 dag mąki, 100 ml śmietany 12%, 4 jaja, 1 łyżeczka od kawy kminku, sól, pieprz, masło do foremek
Obrane i umyte marchewki kroimy i gotujemy do miękkości (ok. 30 min). Fasolkę obieramy z włókien i gotujemy 5 min (jeśli używamy mrożonej, wystarczy ją rozmrozić). Miksujemy ugotowaną marchewkę, dodając mąkę, śmietanę, jaja i kminek. Doprawiamy solą i pieprzem. 4 miseczki do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy przyciętą na ich wysokość fasolką, wypełniamy musem z marchewki, wstawiamy w kąpieli wodnej do piekarnika nagrzanego do 150 st. C na 40 min. Podajemy gorące.
Skomentuj:
Babeczki marchewkowe