Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Bliny pszenno-gryczane

Autor przepisu: Ola Lazar Stylizacja: Maria Szkop Zdjęcia: Agata Jakubowska Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Pamoczka po lewej, bliny po prawej - Fot. Agata Jakubowska / AG

75 g mąki gryczanej, 75 g mąki pszennej, 30 g drożdży, 200 ml mleka, 1 łyżeczka cukru, 2 jajka, sól, słonina lub masło do smażenia

Mąkę gryczaną i pszenną przesiewamy do dużej miski i mieszamy. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier, 3 kopiaste łyżki zmieszanej mąki, mieszamy i odstawiamy. Drożdże powinny podwoić swoją objętość. Zaczyn przelewamy do mąki, dodajemy żółtka, doprawiamy solą i wyrabiamy do uzyskania konsystencji nieco gęstszej niż na naleśniki. Zostawiamy do wyrośnięcia, masa powinna podwoić objętość. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pianę z białek dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy okrężnymi ruchami. Rozgrzewamy małą patelnię o grubym dnie, smarujemy kawałkiem słoniny lub topimy na niej niewielką ilość sklarowanego masła (bliny będą miały ładniejszy kolor niż smażone na oleju). Smażymy bliny o średnicy około 4 centymetrów, w czasie smażenia raz obracamy. Do czasu podania trzymamy bliny w ciepłym piekarniku, w temperaturze ok. 75 st. C. Podajemy ze śmietaną, pastą śledziową lub pamoczką. (na podstawie przepisu pani Stanisławy Swardzewicz, wieś Szypliszki, województwo nowogródzkie za "Przy Wileńskim Stole", Barbary Hołub)

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie

Skomentuj:

Bliny pszenno-gryczane

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej