Mazurek lincki
200 g masła, 200 g migdałów, 175 g cukru, 8 żółtek, 100 g mąki, skórka otarta z 1 cytryny, piana ubita z 2 białek, 1 słoik konfitury z ananasa lub innej kwaśnej, tłuszcz do wysmarowania formy Lukier: 1 opakowanie białego lukru, 2 łyżki mielonego szpinaku (rozmrożonego), 1 opakowanie gotowych kwiatków z cukru do dekoracji
Ucieramy masło na pianę. Dodajemy sparzone, obrane ze skórki i zmielone migdały oraz cukier. Ucieramy dalej, dodając po jednym żółtku i łyżce mąki. Na koniec dodajemy skórkę cytrynową i pianę z białek. Połową masy wykładamy natłuszczoną okrągłą blachę (o średnicy 24 cm), smarujemy wierzch konfiturą, a na nią wykładamy resztę ciasta. Pieczemy około 40 min w 160 st. C. Robimy lukier według przepisu na opakowaniu i łączymy go ze szpinakiem. Oblewamy mazurek lukrem, ozdabiamy kwiatkami z cukru.
Skomentuj:
Mazurek lincki