Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Mazurek lincki

Stylizacja: Junona Lamcha Zdjęcie: Agata Jakubowska Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Fot. Agata Jakubowska / AG

200 g masła, 200 g migdałów, 175 g cukru, 8 żółtek, 100 g mąki, skórka otarta z 1 cytryny, piana ubita z 2 białek, 1 słoik konfitury z ananasa lub innej kwaśnej, tłuszcz do wysmarowania formy Lukier: 1 opakowanie białego lukru, 2 łyżki mielonego szpinaku (rozmrożonego), 1 opakowanie gotowych kwiatków z cukru do dekoracji

Ucieramy masło na pianę. Dodajemy sparzone, obrane ze skórki i zmielone migdały oraz cukier. Ucieramy dalej, dodając po jednym żółtku i łyżce mąki. Na koniec dodajemy skórkę cytrynową i pianę z białek. Połową masy wykładamy natłuszczoną okrągłą blachę (o średnicy 24 cm), smarujemy wierzch konfiturą, a na nią wykładamy resztę ciasta. Pieczemy około 40 min w 160 st. C. Robimy lukier według przepisu na opakowaniu i łączymy go ze szpinakiem. Oblewamy mazurek lukrem, ozdabiamy kwiatkami z cukru.

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie

Skomentuj:

Mazurek lincki

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej