Mazurek warszawski
200 g masła, 200 g migdałów,200 g cukru, 6 jajek, 200 g mąki, 3 cm kawałek posiekanej laski wanilii, po 1/4 łyżeczki: utłuczonych goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej, skórka otarta z pomarańczy lub cytryny, masło do wysmarowania formy Lukier: 1 pomarańcza, 250 g cukru w kostkach, 1/4 szklanki wody Do dekoracji: pestki słonecznika, kolorowe drażetki, kolorowe lukry w tubkach (na dwa mazurki)
Ucieramy masło na pianę (najlepiej w makutrze), dodajemy sparzone, obrane ze skórki, a potem zmielone migdały i cukier. Cały czas ucierając, dodajemy po jednym jajku i podsypujemy mąką. Do starannie utartej masy dodajemy przyprawy i skórkę z cytrusów. Zagniatamy ciasto. Przekładamy je do 2 natłuszczonych prostokątnych foremek (17 x 24 cm). Pieczemy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 160 st. C. Robimy lukier. Sparzoną pomarańczę osuszamy. Pocieramy kostkami cukru o pomarańczę. Cukier zalewamy wodą, gotujemy gęsty syrop, stale mieszając. Zdejmujemy z ognia i ucieramy przez ok. 20 min, rozprowadzając sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Przestudzone mazurki smarujemy lukrem. Dekorujemy zgodnie z upodobaniem.
Skomentuj:
Mazurek warszawski