Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Babka żurawinowa

Autor przepisu: Michał Doroszkiewicz Stylizacja: Nawojka Meijer Zdjęcie: Bartosz Fasiecki Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Fot. Bartosz Fasiecki

175 g masła, 0,7 szklanki cukru, 3 jaja, 1/2 szklanki śmietany 18%, 1,5 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag suszonych żurawin, trochę cukru pudru do dekoracji

Masło z cukrem dokładnie ucieramy. Dodajemy jaja i śmietanę, a potem mąkę i proszek do pieczenia. Żurawiny namaczamy w gorącej wodzie, osączamy i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając. Wlewamy ciasto do tortownicy (forma z dnem na babkę z kominkiem). Pieczemy przez ok. 45 minut w 180 st. C. Upieczoną, ostudzoną babkę obracamy do góry dnem i wyjmujemy z formy. Posypujemy cukrem pudrem.

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie

Skomentuj:

Babka żurawinowa

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej