Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Babka drożdżowa

Autor przepisu: Michał Doroszkiewicz Stylizacja: Nawojka Meijer Zdjęcie: Bartosz Fasiecki Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Fot. Bartosz Fasiecki

3 szklanki mąki pszennej, 3 żółtka, 4 jaja, 12 łyżek cukru, 1/2 łyżeczki soli, 30 g drożdży, 1/2 szklanki mleka, 50 g masła, 10 dag rodzynek, 5 dag skórki pomarańczowej, 20 dag gotowej polewy cukrowej (Na dwie babki)

Mieszamy mąkę, żółtka, jaja, cukier, sól i drożdże z letnim mlekiem. Całość wyrabiamy 5 min i odstawiamy na 15 minut. Dodajemy rozpuszczone masło, rodzynki (1 łyżkę odkładamy do dekoracji) i skórkę pomarańczową. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Wyrabiamy ponownie około 3 min, dzielimy na dwie równe porcje. Wkładamy do foremek o średnicy 22 cm, wysmarowanych olejem i oprószonych mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30-45 minut. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 50 min. Upieczone i ostudzone babki dekorujemy polewą i rodzynkami.

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie

Skomentuj:

Babka drożdżowa

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej