Różowe ptasie mleczko
750 g truskawek (mogą być mrożone), 350 g twarogu śmietankowego, 70 g cukru, 70 ml syropu truskawkowego, sok i skórka starta z 1 cytryny, 6 łyżek żelatyny, 1/4 l śmietany kremówki
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Mrożone rozmrażamy. 1/2 kg truskawek miksujemy z twarogiem, cukrem i syropem, dodajemy sok i skórkę z cytryny. Śmietanę ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu w kilku łyżkach wody i - letnią - dodajemy do masy twarogowej wraz z ubitą śmietaną. Dorzucamy też resztę truskawek pokrojonych w plasterki. Ptasie mleczko przekładamy do foremek lub dużej formy i wstawiamy na 3 godziny do lodówki.
Skomentuj:
Różowe ptasie mleczko