Sernik z amaretto
Spód: 45 g wafli waniliowych, 75 g zblanszowanych, uprażonych i drobno posiekanych migdałów, 50 g stopionego masła, 1 łyżka amaretto, tłuszcz do formy Masa: 700 g sera śmietankowego lub mielonego twarogu (najlepiej tłustego), 200 g cukru, 4 jaja, 80 ml śmietany kremówki, 35 g zblanszowanych, uprażonych i zmielonych migdałów, 1/4 szklanki Irish Cream, 1/4 szklanki amaretto Na wierzch: 375 ml kwaśnej śmietany, 1 łyżka cukru, 1/2 łyżeczki olejku waniliowego, 45 g płatków migdałów
Robimy spód sernika, łącząc wszystkie jego składniki (wafle wcześniej kruszymy). Ciastem wylepiamy dno lekko natłuszczonej formy (o średnicy 25 cm). Pieczemy w 180 st. C przez 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ubijamy ser w mikserze (na wysokich obrotach), aż będzie lekki i puszysty. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy jaja (po jednym), nie przerywając ubijania. Masę mieszamy (mikserem) z kremówką i pozostałymi składnikami. Wlewamy do formy. Pieczemy w 180 st. C przez 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto na 30 minut. Kwaśną śmietanę łączymy z łyżką cukru i aromatem waniliowym, starannie mieszamy i polewamy ciasto, używając do tego łyżki. Wokół brzegu sernik posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 250 st. C przez 5 minut (aż płatki migdałów delikatnie się zrumienią). Podajemy po schłodzeniu.
Skomentuj:
Sernik z amaretto