Sernik z koziego twarożku
4 galaretki owocowe, owoce (świeże, z puszki lub z kompotu, np. ananasy, brzoskwinie), kandyzowana skórka pomarańczowa, 80 dag koziego twarożku, świeże rodzynki, posiekane orzechy laskowe
Galaretki rozpuszczamy w połowie wody podanej w przepisie na opakowaniu i studzimy. Owoce i skórkę pomarańczową kroimy na kawałki. Twarożek miksujemy, stopniowo dodając płynną galaretkę (trochę galaretki zostawiamy do pokrycia wierzchu sernika). Wsypujemy bakalie, skórkę pomarańczową i owoce (trochę pokrojonych owoców i skórki odkładamy do przybrania). Mieszamy. Masę serową z bakaliami i owocami przekładamy do tortownicy lub pucharków i wstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu przybieramy owocami i skórką pomarańczową. Na wierzch wylewamy pozostawioną galaretkę na grubość 5 mm (jeśli zastygnie, lekko podgrzewamy) i ponownie wstawiamy sernik do lodówki, aby galaretka zastygła. Ilość owoców, bakalii i skórki pomarańczowej, jaką dodajemy do sernika, jest dowolna, ale naszym zdaniem, nie powinno ich być zbyt dużo.
Skomentuj:
Sernik z koziego twarożku