Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Sernik z ziemniakami

Autor przepisu: Marta Szczepanik-Dzikowska Stylizacja: Marta Szczepanik-Dzikowska Zdjęcie: Jarosław Madejski Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Fot. Jarosław Madejski

70 dag ziemniaków, 1 kg twarogu, 6-7 jaj, 300 g cukru, 1 paczka cukru waniliowego, tłuszcz i bułka tarta do formy, 1 jajko do posmarowania Ciasto: 250 g mąki, 100 g cukru, 1 żółtko, 100 g margaryny, 2 łyżki śmietany

Ziemniaki myjemy, obieramy, płuczemy, gotujemy bez soli i studzimy. Zagniatamy kruche ciasto z podanych składników, wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 24 cm i podpiekamy w piekarniku przez 10 minut. Ser przeciskamy przez maszynkę razem z ziemniakami. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy po trochu zmielony ser z ziemniakami, całość dokładnie mieszamy. Ubijamy z białek pianę, łączymy z masą i wykładamy na ciasto. Wyrównujemy wierzch i smarujemy go rozkłóconym jajkiem. Pieczemy ok. 50 min i pozostawiamy ciasto na godzinę w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie

Skomentuj:

Sernik z ziemniakami

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej