Tekst: Katarzyna Zusin Stylizacja: Monika Bębenek/kwiaciarnia Zielona Gęś, kwiaciarnia Gaudi Zdjęcia: Paweł Słomczyński, Wojciech Surdziel, Arkadiusz Ścichocki
Z przekrojonej na pół miniaturowej dyni "wysypują się" m.in. owoce róży, winobluszczu i jarząbu, żołędzie i klonowe "noski". Dynię zamocowano na bambusowym pręcie osadzonym w gipsie. - Fot. Wojciech Surdziel / Agencja Gazeta
Kto powiedział, że piękne bukiety można robić wyłącznie z kwiatów? Do roli dekoracji awansowały już także warzywa i owoce. I naprawdę świetnie się w niej sprawdzają!
1 z 4Z przekrojonej na pół miniaturowej dyni "wysypują się" m.in. owoce róży, winobluszczu i jarząbu, żołędzie i klonowe "noski". Dynię zamocowano na bambusowym pręcie osadzonym w gipsie. - Fot. Wojciech Surdziel / Agencja Gazeta
2 z 4Apetyczna piramidka ze słoneczników, świeżych ogórków, bakłażanów i kopru. Jako wazon posłużył garnek z kamionki. - Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
3 z 4Czerwone owoce róży pomarszczonej wynurzają się z "mgiełki", którą tworzą źdźbła prosa. - Fot. Wojciech Surdziel / Agencja Gazeta
4 z 4Wysokie naczynie oklejone plastrami suszonych jabłek i pomarańczy, a w nim - doniczkowa hoja i zielone jabłuszka, które wyglądają jak choinkowe bombki. - Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Wreszcie doceniono nie tylko walory smakowe warzyw i owoców, ale też ich oryginalną urodę - niebanalne kształty i żywe barwy. Do komponowania malarskich "martwych natur" warto używać nie tylko tych darów jesieni, które sami chętnie jemy, ale również owoców niejadalnych, m.in. dębu.
Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o urządzaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail:Zobacz przykład, Zapisz się
>
Delikatne i lekkie okazy doskonale sprawdzą się jako dodatki - można je nabić np. na patyczki do szaszłyków albo na sztywne druciki. Cięższe ładnie zaprezentują się w koszu lub na półmisku, zestawione z kwiatami umieszczonymi w tzw. gąbce florystycznej. Pamiętajmy jednak, że dojrzewające owoce wydzielają etylen - gaz, który przyśpiesza starzenie się ciętych kwiatów.
Skomentuj:
Kompozycje z użyciem warzyw