Wołowina w stylu Kentucky
2 steki z polędwicy wołowej po 350 g każdy, 6 kromek pieczywa pszennego, liście sałaty, 4-6 pomidorów, olej do rusztu Przyprawy: sól, 1 łyżka mielonej papryki, 1,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, po 1/2 łyżeczki: suszonej szałwii, mielonej gorczycy, czosnku granulowanego, suszonego oregano, suszonego chilli
Ostrym nożem kilkakrotnie nacinamy każdy stek, tworząc kształt otwieranej książki. Przyprawy dokładnie mieszamy i nacieramy steki, także w nacięciach. Mięso odstawiamy pod przykryciem do lodówki na 4 godziny. Następnie pieczemy steki na naoliwionym ruszcie po 5-7 minut z każdej strony. Mięso powinno lekko zbrązowieć z zewnątrz, a wewnątrz pozostać różowe. Grillowane steki przykrywamy i odstawiamy na 5-10 minut. Podajemy pokrojone na cienkie plasterki, z sosami, pieczywem, zieloną sałatą i plasterkami pomidorów.
Skomentuj:
Wołowina w stylu Kentucky