Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Wołowina w stylu Kentucky

Wykonanie i stylizacja potraw: Marta Szczepanik-Dzikowska, zdjęcia: Jarosław Madejski, Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Fot. Jarosław Madejski

2 steki z polędwicy wołowej po 350 g każdy, 6 kromek pieczywa pszennego, liście sałaty, 4-6 pomidorów, olej do rusztu Przyprawy: sól, 1 łyżka mielonej papryki, 1,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, po 1/2 łyżeczki: suszonej szałwii, mielonej gorczycy, czosnku granulowanego, suszonego oregano, suszonego chilli

Ostrym nożem kilkakrotnie nacinamy każdy stek, tworząc kształt otwieranej książki. Przyprawy dokładnie mieszamy i nacieramy steki, także w nacięciach. Mięso odstawiamy pod przykryciem do lodówki na 4 godziny. Następnie pieczemy steki na naoliwionym ruszcie po 5-7 minut z każdej strony. Mięso powinno lekko zbrązowieć z zewnątrz, a wewnątrz pozostać różowe. Grillowane steki przykrywamy i odstawiamy na 5-10 minut. Podajemy pokrojone na cienkie plasterki, z sosami, pieczywem, zieloną sałatą i plasterkami pomidorów.

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie

Skomentuj:

Wołowina w stylu Kentucky

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej