Indyk w marynacie orzechowej
500 g mięsa indyczego, 120 g masła orzechowego, 1 duży ząbek czosnku, 200 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżka musztardy Dijon, 1,5 łyżeczki sosu Worcestershire, kilka kropli sosu tabasco, sól, pieprz, 1 pęczek dymki
Mięso kroimy w dużą kostkę (3 cm). Masło mieszamy z posiekanym czosnkiem, 75 ml jogurtu, musztardą, sosami, solą oraz pieprzem. Mieszanką smarujemy kawałki mięsa i odstawiamy pod przykryciem na 2 godziny w chłodne miejsce. Cebulki (bez szczypiorku) drobno siekamy, łączymy z resztą jogurtu, doprawiamy solą i pieprzem, wstawiamy do lodówki. Mięso nabijamy na szpadki i grillujemy 10 minut, obracając je co pewien czas. Podajemy z sosem jogurtowym posypanym siekanym szczypiorem.
Skomentuj:
Indyk w marynacie orzechowej