Sałatka z kurek lub innych grzybów
1 łyżka oliwy, 200 g kurek lub innych leśnych grzybów, 1 drobno posiekana szalotka, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 garść poszatkowanej salaty radicchio, 1 garść endywii kędzierzawej, 125 g zblanszowanej fasolki szparagowej, 1 cukinia pokrojona w cienkie plasterki, sól morska, pieprz czarny, 1 niewielki posiekany pęczek szczypiorku; winegret: 1 łyżka białego octu winnego, 1 łyżka oleju z orzechów włoskich, 2 łyżki oliwy, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowujemy sos winegret, mieszając ocet z olejem z orzechów, oliwą, szczyptą soli i pieprzu. Rozgrzewamy łyżkę oliwy i przez 2 minuty podsmażamy, mieszając, grzyby, szalotkę i natkę pietruszki. Zestawiamy z ognia i skrapiamy połową winegretu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Liście radicchio i endywii układamy na 2 talerzach, dodajemy zblanszowaną fasolkę szparagową i cukinię. Skrapiamy resztą sosu. Na wierzchu kładziemy grzyby. Posypujemy szczypiorkiem.
Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o urządzaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail:Zobacz przykład, Zapisz się
>
Skomentuj:
Sałatka z kurek lub innych grzybów