Mała kuchnia - jak ją urządzić?
Cała kuchnia w jednej szafce, kompaktowe AGD, zlewozmywaki zamieniające się blat roboczy - to tylko niektóre z rozwiązań, które sprawiają, że mała kuchnia może być równie funkcjonalna jak duża. Jednak niezbędne będzie dobre planowanie i nieco kompromisów. Zobacz sprytne rozwiązania do małej przestrzeni.
Wykorzystaj blat kuchenny na 100 procent
Powierzchnia robocza to jeden z najważniejszych elementów kuchni. Musimy mieć odpowiednią przestrzeń, żeby wykonać wszystkie czynności związane z przygotowywaniem posiłków i sprzątaniem po nich. Najczęściej pracujemy na blacie kuchennym pomiędzy płytą grzewczą a zlewozmywakiem, sięgając raz po wodę, raz po garnek czy patelnię.
Blat kuchenny, dzielący te dwa istotne kuchenne punkty, powinien mieć szerokość nie mniejszą niż 60 cm; optymalna szerokość to 80-90 cm. Jednak w małych kuchniach przestrzeni może być za mało, a powierzchnia robocza między zlewozmywakiem a płytą kurczy się do 40 cm, a czasem nawet 30 cm. Skąd wziąć dodatkowe centymetry? Rozwiązaniem są dopasowane, nakładane na zlewozmywaki deski do krojenia - wykonane z tworzywa, szkła lub drewna. Deski zakrywają komory zlewozmywaka, są stabilnie umieszczone; można je wykorzystać jak zwykłe deski do krojenia.
Na zdjęciu poniżej deska zakrywa komorę zlewozmywaka - w dodatki baterię zlewozmywakową można tak obniżyć, że niemal nie wystaje ponad krawędź blatu roboczego.
Wśród kuchennych rozwiązań, choć rzadziej, znajdziemy też podobne deski nakładane na płyty grzewcze - zwiększają powierzchnię roboczą i pomagają zachować wizualny porządek. To dobre rozwiązanie do małej kuchni.
Znajdź małe AGD do małych kuchni
Mała kuchnia to miejsce dla wielofunkcyjnych urządzeń - zamiast kupować kuchenkę mikrofalową i piekarnik, poszukaj urządzenia, które łączy te dwie funkcje. Musisz zrezygnować z dużych chłodziarek side-by-side, zastanów się, czy nie wystarczy chłodziarka podblatowa. Ciekawym rozwiązaniem będzie wygodna chłodziarka szufladowa.
Przestrzeń w kuchni możemy też oszczędzać, wybierając kompaktowe AGD, np. piekarniki o wysokości 45 cm (zamiast standardowych 60 cm). Wśród zmywarek poszukajmy modeli o szerokości 45 cm (standard to 60 cm). Jeśli nie gotujemy dla całej rodziny, warto zastanowić się nad płytą tylko z dwoma polami grzewczymi lub palnikami.
Postawmy na okapy podszafkowe, które zajmują stosunkowo niewiele miejsca. Ciekawym rozwiązaniem są również okapy wysuwane z blatu (przykład na zdjęciu poniżej) - to rozwiązanie sprawdzi się zwłaszcza tam, gdzie mała kuchnia jest częścią większej powierzchni dziennej.
Zainwestuj w szafki narożne
W małej kuchni koniecznie wykorzystajmy przestrzeń w narożnikach pomieszczenia. Mimo stosunkowo wysokiej ceny za wyposażenie wewnętrzne, warto zdecydować się na system ułatwiający dostęp do przechowywanych przedmiotów i produktów. Najprostszą wersją są obrotowe półki. Bardziej funkcjonalne i pojemne są szafki narożne z wyciąganymi po pociągnięciu za uchwyt koszami z półkami.
Ciekawym rozwiązaniem są półki typu le mans. Nazwę zawdzięczają swojemu kształtowi, który przypomina trasę sławnych wyścigów samochodowych. Wyjątkowo dobrze wykorzystują przestrzeń wewnątrz narożnej szafki, a jednocześnie łatwo się je wysuwa na zewnątrz (to rozwiązanie widać na zdjęciu powyżej).
Przechowuj w szufladach
Szuflady pozwalają w pełni wykorzystać przestrzeń w szafce - w małej kuchni są wyjątkowo potrzebne. W tej roli spełniają się lepiej niż półki - bez problemu dostaniemy się do rzeczy, które znajdują się na samym końcu szuflady.
W dodatku szuflady pomagają uporządkować przechowywane rzeczy - ich wielkość i wyposażenie (dodatkowe wkłady, wewnętrzne relingi, uchwyty do talerzy) przystosowane jest do zróżnicowanej zawartości: naczyń, zastawy, sztućców, akcesoriów, produktów spożywczych, przypraw.
Wybierajmy szafki z szufladami z pełnym wysuwem. Jeśli chcemy maksymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń, poszukajmy szafek z szufladą w cokole.
Znajdź miejsce na ścianie
W małej kuchni każde miejsce do przechowywania jest podwójnie cenne. Postarajmy się więc maksymalnie wykorzystać również ściany nad blatem. Można umieścić tam płytkie półki lub relingi służące do zawieszania rozmaitych akcesoriów i pojemników do przechowywania. Wielu producentów oferuje własne autorskie systemy przechowania - chowane w ścianie pojemniki na przyprawy, skrytki na sztućce. Wykorzystując ścianę nad blatem, nie tylko zwiększamy przestrzeń do przechowywania, ale mamy także potrzebne rzeczy pod ręką. Wadą takiego rozwiązania może być nieco bałaganiarski wygląd kuchni. Istnieją jednak systemy bez otwartych półek - przykład poniżej.
Zmniejsz kuchnię do minimum, czyli kuchnie kompaktowe
Jak bardzo da się zmniejszyć kuchnię? Odpowiedzią są kuchnie kompaktowe. Producenci i projektanci przekonują, że wszystko, czego potrzebujemy, da się zamknąć w jednym, niezbyt dużym module. W dodatku mogą to być rozwiązania ładne i efektowne, świetnie nadające się do wkomponowania w otwartą dzienną przestrzeń. Wystarczy tylko zamknąć drzwi, przesunąć ruchomą płytę na blacie - a kuchnia znika niemal całkowicie.
Tego typu rozwiązania sprawdzają się w przestrzeni połączonej z pokojem dziennym. Kuchnia może łatwo "zniknąć", kiedy jej nie potrzebujemy. Poniżej na zdjęciu moduł kuchenny z przesuwanym blatem - służy jako blat stołu, może też zakrywać też zlewozmywak i płytę kuchenną.
Kompaktowy moduł kuchenny - ze zlewozmywakiem, piekarnikiem, chłodziarką i miejscem do przechowywania.
Skomentuj:
Mała kuchnia - jak ją urządzić?