Jak czyścić i pielęgnować zlewozmywak
Zlew to jeden z ciężej "pracujących" sprzętów. Resztki jedzenia, woda w dużej ilości, detergenty - to wszystko ma kontakt z jego powierzchnią. Wymaga więc odpowiedniej pielęgnacji, niezależnie od tego z czego jest zrobiony.
Codzienne zabrudzenia wystarczy spłukiwać na bieżąco. Jednak zdarza się, że na powierzchni zlewozmywaka pojawiają się plamy i przebarwienia. Mogą one powstawać na skutek kontaktu z wodą, brudzącymi produktami spożywczymi, pewnymi rodzajami detergentów i środków chemicznych, gorącymi naczyniami lub niektórymi materiałami.
Najczęstszą przyczyną powstawania plam jest osad wapienny. Jest on związany z twardością wody, jaką mamy w kranie - im jest ona twardsza, tym więcej zawiera rozpuszczalnych soli wapnia, magnezu i metali (w takiej wodzie mydło trudniej się spienia). A te właśnie związki odpowiadają za powstawanie osadów.
Takie "zacieki" same z siebie są nieestetyczne, ale dodatkowo powodują, że na powierzchni zlewu łatwiej zatrzymują się inne zabrudzenia (na przykład z herbaty, która na zlewach granitowych utrzymanych w jasnej kolorystyce może zostawiać trwałe plamy).
Jeśli mamy twardą wodę, profilaktycznie warto raz w tygodniu przetrzeć całą powierzchnię zlewu (czy to stalowego czy granitowego) roztworem kwasku cytrynowego lub mieszaniną octu z wodą (w proporcji 1:1). Przy okazji usuniemy też plamy, które wnikają nie w materiał, z którego wykonany jest zlew, ale w osad wapienny.
Warto też wiedzieć, że do czyszczenia zlewozmywaka nie powinno sie używać ostrych, metalowych zmywaków. Mogą go porysować, ale też pozostawić drobiny metalu, które z czasem zaczną rdzewieć, a na powierzchni zlewu pojawią się rude plamy. Ostrożnie powinniśmy też używać środków zawierających ścierniwa (mają je w składzie niektóre mleczka do mycia).
Wybór najlepszej metody pielęgnacji i czyszczenia zlewu zależy od materiału, z którego został wyprodukowany.
Zlewy z różnych materiałów
Produkuje się je z różnych tworzyw, także tak nietypowych jak szkło czy blacha miedziana. Jednak najpopularniejsze są zlewy stalowe i granitowe, w sprzedaży spotyka się też emaliowane i ceramiczne (najczęściej wybierane do kuchni rustykalnych).
STALOWE
Wykonywane są ze stali szlachetnej, na którą składa się żelazo (72%), chrom (18%) oraz nikiel (10%). Często określana jest jako stal chromoniklowa lub 18/10. Kosztują od 150 zł (półtorakomorowe).
Zalety. Zlewy stalowe są lekkie, trwałe, odporne na korozję wynikającą z kontaktu z wodą, a także kwasami czy roztworami alkalicznymi (bywają składnikami środków czyszczących). Wytrzymują też wysoką temperaturę (do 550°C). Stal szlachetna ma właściwości antybakteryjne.
Wady. Wysychające na błyszczącej, stalowej powierzchni krople wody pozostawiają białe plamy, dlatego po każdym użyciu najlepiej byłoby wytrzeć go do sucha. Ostre przedmioty (np. upuszczony nóż) mogą spowodować wgięcie blachy lub uszkodzić jej powierzchnię, powodując zarysowania.
Pielęgnacja. Na co dzień najlepiej używać jedynie wody i płynu do mycia naczyń oraz miękkiej szmatki. Po każdym użyciu zlewozmywak należy umyć i wytrzeć. Co jakiś czas można przetrzeć go olejem jadalnym. Do czyszczenia nie należy używać kwasów, preparatów wybielających (zawierających chlor i amoniak) oraz silnie zasadowych. Warto wiedzieć, że środki przeznaczone do czyszczenia srebra mogą pozostawić na stali plamy, których nie da się już usunąć.
GRANITOWE
Wytwarzane są z kompozytów złożonych z wypełniaczy mineralnych (zawartość 70-80%) oraz żywic akrylowych lub poliestrowych (20-30%). Są droższe od stalowych - za półtorakomorowy zlew zapłacimy ok. 400 zł.
Zalety. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne, chemikalia i wysokie temperatury (do 280°C) oraz łatwe do czyszczenia (wiele jednak zależy od jakości materiału - kompozyt występuje pod różnymi nazwami handlowymi i zależnie od producenta może nieznacznie różnić się składem).
Wady. Zlewy granitowe są dość ciężkie. Większe modele montuje się na wzmacnianych szafkach. Trzeba uważać na środki spożywcze zawierające kwasy i garbniki (np. soki, herbata, kawa, musztarda itp.) - plamy z nich najlepiej jak najszybciej spłukać z powierzchni; pozostawione dłużej mogą zostawić trwałe ślady.
Pielęgnacja. Do codziennego mycia wystarczą używane w domu detergenty (np. płyn do naczyń). Silniejsze zabrudzenia można oczyścić spirytusem, lub łagodnym mleczkiem. Natomiast osady z kamienia kotłowego usuwa się zmywakiem po uprzednim namoczeniu ich octem.
EMALIOWANE
Produkowane są z blachy powleczonej ochronną emalią (najczęściej białą). Niegdyś bardzo popularne, obecnie wyparte przez modele stalowe.
Zalety. Są odporne na środki chemiczne i wysoką temperaturę, emalia jest gładka i nieporowata, nie chłonie więc plam, a powierzchnia jest łatwa do utrzymania w czystości. Nie widać na nich śladów po kroplach wody. Zaletą zlewozmywaków emaliowanych jest ich niska cena, za duży, dwukomorowy model zapłacimy około 230 zł.
Wady. Emaliowana powłoka jest wrażliwa na uszkodzenia mechaniczne - upuszczony ciężki przedmiot może spowodować jej odpryśnięcie. Takie uszkodzenie jest trudne do naprawienia.
Pielęgnacja. Na co dzień można myć wodą i płynem do naczyń. Do usunięcia osadów kamiennych wystarczy woda z octem. Detergenty zawierające substancje ścierne mogą trwale porysować emalię.
CERAMICZNE
Powstają ze szlachetnej kamionki lub glinki ogniotrwałej, są wypalane w temperaturze ok. 1300°C i powlekane glazurą. Materiał i proces produkcji sprawiają, że są bardzo wytrzymałe i nie sprawiają problemów w codziennym użytkowaniu.
Zalety. Ceramika jest odporna na zarysowania, uderzenia, bardzo wysoką temperaturę oraz na zabrudzenia.
Zlew ceramiczny dobrze znosi kontakt z domowymi chemikaliami i gorącym tłuszczem, nie zaszkodzą mu obciążenia mechaniczne.
Wady. Zlewozmywak z ceramiki jest ciężki oraz podatny na stłuczenia (mogą go uszkodzić np. ciężkie przedmioty, wrzucone z dużej wysokości do komory). Ponadto jest drogi - na zlew półtorakomorowy trzeba przeznaczyć przynajmniej 500 zł.
Pielęgnacja. Szkliwo, jakim powleka się zlewy, jest gładkie i łatwe do czyszczenia. Nadają się niemal wszystkie detergenty (w tym wybielacze), ale proszki i mleczka zawierające ścierniwo, mogą rysować powierzchnię zlewu. Należy też ostrożnie obchodzić się podczas mycia z przedmiotami z twardych tworzyw.
Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail. Zobacz PRZYKŁAD.
- Więcej o:
Styk blatu ze ścianą
Mała kuchnia - jak ją urządzić?
Baterie kuchenne
Nieoczywiste akcesoria dla nowoczesnej i funkcjonalnej kuchni
Kąt jadalny w małej kuchni - 20 typowych i nietypowych pomysłów
Najbardziej poszukiwana porcelana. Sygnatury na porcelanie: jak rozpoznać autentyk?
Czy korzystanie z płyty gazowej jest bezpieczne?
10 rzeczy, które psują wygląd twojej kuchni