BudowaMała architekturaMurujemy wędzarnięMurujemy wędzarnięKatarzyna Jodłowska22-04-2014 12:06Prostą lecz solidną wędzarnię z kanałem dymnym możemy wykonać samodzielnie. Na zdjęciu: Krok 1. Wykonujemy wykop pod fundament komina (głębokości ok. 30 cm) i pod kanał dymny (dł. 1,5 m i szer. 30 cm) wypełniamy tłuczniem i zalewamy betonem. - Fot. Paweł Słomczyski / AGProstą, lecz solidną wędzarnię z kanałem dymnym możemy wykonać samodzielnie.1 z 4Prostą lecz solidną wędzarnię z kanałem dymnym możemy wykonać samodzielnie. Na zdjęciu: Krok 1. Wykonujemy wykop pod fundament komina (głębokości ok. 30 cm) i pod kanał dymny (dł. 1,5 m i szer. 30 cm) wypełniamy tłuczniem i zalewamy betonem. - Fot. Paweł Słomczyski / AG Otwórz galerię (4) 2 z 4Krok 2. Nad fundamentem wznosimy komin z cegły lub kamieni (będzie on komorą wędzarniczą, murujemy go więc tak, by zrobić miejsce na zawieszanie wędzonek). Następnie ze styropianu i desek wykonujemy stelaż pod kanał dymny. - Fot. Paweł Słomczyski / AG3 z 4Krok 3. Kanał dymny murujemy z odpornych na nagłe zmiany temperatury cegieł szamotowych, łącząc je ze sobą zaprawą cementową lub gliną. - Fot. Paweł Słomczyski / AG4 z 4Krok 4. Kiedy zaprawa wyschnie, wyjmujemy stelaż. Kanał przysypujemy ziemią, a u jego wylotu robimy płytki wykop pod palenisko. - Fot. Paweł Słomczyski / AGKoniec galerii zdjęćProstą lecz solidną wędzarnię z kanałem dymnym możemy wykonać samodzielnie. Na zdjęciu: Krok 1. Wykonujemy wykop pod fundament komina (głębokości ok. 30 cm) i pod kanał dymny (dł. 1,5 m i szer. 30 cm) wypełniamy tłuczniem i zalewamy betonem. - Fot. Paweł Słomczyski / AGKrok 2. Nad fundamentem wznosimy komin z cegły lub kamieni (będzie on komorą wędzarniczą, murujemy go więc tak, by zrobić miejsce na zawieszanie wędzonek). Następnie ze styropianu i desek wykonujemy stelaż pod kanał dymny. - Fot. Paweł Słomczyski / AGKrok 3. Kanał dymny murujemy z odpornych na nagłe zmiany temperatury cegieł szamotowych, łącząc je ze sobą zaprawą cementową lub gliną. - Fot. Paweł Słomczyski / AGKrok 4. Kiedy zaprawa wyschnie, wyjmujemy stelaż. Kanał przysypujemy ziemią, a u jego wylotu robimy płytki wykop pod palenisko. - Fot. Paweł Słomczyski / AG
Skomentuj:
Murujemy wędzarnię