Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Murujemy wędzarnię

Katarzyna Jodłowska
Prostą lecz solidną wędzarnię z kanałem dymnym możemy wykonać samodzielnie. Na zdjęciu: Krok 1. Wykonujemy wykop pod fundament komina (głębokości ok. 30 cm) i pod kanał dymny (dł. 1,5 m i szer. 30 cm) wypełniamy tłuczniem i zalewamy betonem. - Fot. Paweł Słomczyski / AG

Prostą, lecz solidną wędzarnię z kanałem dymnym możemy wykonać samodzielnie.

Prostą lecz solidną wędzarnię z kanałem dymnym możemy wykonać samodzielnie. Na zdjęciu: Krok 1. Wykonujemy wykop pod fundament komina (głębokości ok. 30 cm) i pod kanał dymny (dł. 1,5 m i szer. 30 cm) wypełniamy tłuczniem i zalewamy betonem. - Fot. Paweł Słomczyski / AG

Krok 2. Nad fundamentem wznosimy komin z cegły lub kamieni (będzie on komorą wędzarniczą, murujemy go więc tak, by zrobić miejsce na zawieszanie wędzonek). Następnie ze styropianu i desek wykonujemy stelaż pod kanał dymny. - Fot. Paweł Słomczyski / AG

Krok 3. Kanał dymny murujemy z odpornych na nagłe zmiany temperatury cegieł szamotowych, łącząc je ze sobą zaprawą cementową lub gliną. - Fot. Paweł Słomczyski / AG

Krok 4. Kiedy zaprawa wyschnie, wyjmujemy stelaż. Kanał przysypujemy ziemią, a u jego wylotu robimy płytki wykop pod palenisko. - Fot. Paweł Słomczyski / AG

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Ogrodowa wędzarnia
Jak budować wiatę garażową przy domu - konstrukcja i materiały
Markiza rozporowa - idealne zadaszenie tarasu

Skomentuj:

Murujemy wędzarnię

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej