Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Zieleń: suszone bukiety

Tekst i wykonanie: Katarzyna Kowalska
Nie pozwólmy latu odejść na tak długo. Zachowajmy wspomnienie o nim nie tylko w fotograficznych albumach, ale także w... wazonach. Przygotujmy suche bukiety - niech przez resztę roku przypominają o słońcu i wakacjach. <BR />Suszyć można w zasadzie wszystko, co wpadnie nam w ręce w ogrodzie lub na łące. Oprócz gatunków wspomnianych niżej - m.in. róże, suchołuski, ostróżki, zatrwiany, wrotycz, krwawniki, wieczniki, chabry, celozję, czarnuszkę damasceńską, rozchodniki i oczywiście trawy i zboża. <BR />Czas zbierania. Kwiaty nie powinny być zupełnie rozwinięte, trawy ścinamy przed pyleniem (warto więc zebrać je we wcześniejszych miesiącach). Nie zrywajmy roślin w deszczowe dni ani o poranku, gdy jest rosa, bo wtedy zgniją. <BR />Metody suszenia. Najprostsza jest tzw. zielarska: rośliny związane w pęczki wieszamy do góry nogami w przewiewnym, zacienionym miejscu (w słońcu szybko zblakną kolory). Gatunki o sztywnych pędach (m.in. pałka wodna, czosnek) dobrze zaschną w naturalnej pozycji. Inne (np. gipsówkę, lawendę, hortensję) można zostawić w wazonie z niewielką ilością wody. Paprocie i trawy przekładamy bibułką i obciążamy grubą książką. Inne metody są bardziej pracochłonne. Pojedyncze koszyczki kwiatów (np. kacanek), szyszki i strąki suszy się na rozpiętej siatce lub firance. Jeżeli zależy nam na zachowaniu kształtu i koloru dużych kwiatów (dalia, malwa, róże), wstawiamy je do pojemnika łodygami do góry i zasypujemy piaskiem. <BR />Utrwalanie. Najlepiej zrobić to w roztworze składającym się mniej więcej z 2/3 wody i 1/3 gliceryny (kąpiel powinna trwać 5-7 dni). Tak zakonserwowane rośliny nie będą się kruszyć ani łamać, zachowają również kolory (przebarwią się tylko zielone części). - Fot. Shutterstock

Nie pozwólmy latu odejść na tak długo. Zachowajmy wspomnienie o nim nie tylko w fotograficznych albumach, ale także w... wazonach. Przygotujmy suche bukiety - niech przez resztę roku przypominają o słońcu i wakacjach.

Nie pozwólmy latu odejść na tak długo. Zachowajmy wspomnienie o nim nie tylko w fotograficznych albumach, ale także w... wazonach. Przygotujmy suche bukiety - niech przez resztę roku przypominają o słońcu i wakacjach. <BR />Suszyć można w zasadzie wszystko, co wpadnie nam w ręce w ogrodzie lub na łące. Oprócz gatunków wspomnianych niżej - m.in. róże, suchołuski, ostróżki, zatrwiany, wrotycz, krwawniki, wieczniki, chabry, celozję, czarnuszkę damasceńską, rozchodniki i oczywiście trawy i zboża. <BR />Czas zbierania. Kwiaty nie powinny być zupełnie rozwinięte, trawy ścinamy przed pyleniem (warto więc zebrać je we wcześniejszych miesiącach). Nie zrywajmy roślin w deszczowe dni ani o poranku, gdy jest rosa, bo wtedy zgniją. <BR />Metody suszenia. Najprostsza jest tzw. zielarska: rośliny związane w pęczki wieszamy do góry nogami w przewiewnym, zacienionym miejscu (w słońcu szybko zblakną kolory). Gatunki o sztywnych pędach (m.in. pałka wodna, czosnek) dobrze zaschną w naturalnej pozycji. Inne (np. gipsówkę, lawendę, hortensję) można zostawić w wazonie z niewielką ilością wody. Paprocie i trawy przekładamy bibułką i obciążamy grubą książką. Inne metody są bardziej pracochłonne. Pojedyncze koszyczki kwiatów (np. kacanek), szyszki i strąki suszy się na rozpiętej siatce lub firance. Jeżeli zależy nam na zachowaniu kształtu i koloru dużych kwiatów (dalia, malwa, róże), wstawiamy je do pojemnika łodygami do góry i zasypujemy piaskiem. <BR />Utrwalanie. Najlepiej zrobić to w roztworze składającym się mniej więcej z 2/3 wody i 1/3 gliceryny (kąpiel powinna trwać 5-7 dni). Tak zakonserwowane rośliny nie będą się kruszyć ani łamać, zachowają również kolory (przebarwią się tylko zielone części). - Fot. Shutterstock

Stylowa mieszanka różnych części roślin. Są tu kwiaty i owoce róży, pędy brzozy, liście perukowca, a także kraspedia i rozplenica. - Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Nie tylko z łąki. Suche pędy nawłoci, wiesiołka, ostnicy, szczeci barwierskiej, a w środku - gerbery. Bukiet otacza kryza z trzciny. - Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agenc

CO SUSZYMY? Wrzosy i wrzośce - Fot. Shutterstock

CO SUSZYMY? Owies - Fot. Dominik Sadowski / Agencja Gazeta

CO SUSZYMY? Jeżówka - Fot. Wiesław Gawryś

Nawłoć - Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

CO SUSZYMY? Suchlin różowy - Fot. Pawe3 S3omczynki / AG

CO SUSZYMY? Trawa pampasowa - Fot. Lilianna Sokołowska

CO SUSZYMY? Rozplenica - Fot. Lilianna Soko?owska

CO SUSZYMY? Przegorzan - Fot. Fot. Łukasz Zandecki / AG

CO SUSZYMY? Szczeć barwierska - Fot. Wojciech Surdziel / Agencja Gazeta

CO SUSZYMY? Miechunka - Fot. Pawe3 S3omczynski / AG

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Dekoracje inspirowane naturą
Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka

Skomentuj:

Zieleń: suszone bukiety

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej