Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Czyścimy cynową tacę

Tekst, wykonanie i stylizacja: Marianna Bauman Zdjęcia: Radosław Wojnar
Materiały i narzędzia: proszek polerski, np. sproszkowany pumeks (do kupienia w sklepach z artykułami dla plastyków i w niektórych sklepach chemicznych), oliwa, spirytus, mydło, miękka szmatka, plastikowa miednica - Fot. Rados3aw Wojnar

Naczynia z cyny mają pewną wadę - dość łatwo czernieją. Na szczęście szybko można im przywrócić utracone piękno.

Materiały i narzędzia: proszek polerski, np. sproszkowany pumeks (do kupienia w sklepach z artykułami dla plastyków i w niektórych sklepach chemicznych), oliwa, spirytus, mydło, miękka szmatka, plastikowa miednica - Fot. Rados3aw Wojnar

1. Przygotowujemy porcję oliwy i nieco proszku polerskiego - może nim być między innymi sproszkowany pumeks. - Fot. Rados3aw Wojnar

2. Łączymy proszek z oliwą w takich proporcjach, aby powstała niezbyt gęsta pasta. Nabieramy ją na szmatkę i delikatnie przecieramy całą powierzchnię. Uwaga: intensywne tarcie sprawi, że cyna będzie przypominać zwykłą blachę! - Fot. Rados3aw Wojnar

3. Szmatką zwilżoną spirytusem starannie zmywamy pastę (można również użyć zwykłego denaturatu). - Fot. Rados3aw Wojnar

4. Oczyszczone naczynie wkładamy do miednicy napełnionej ciepłą wodą z mydłem, myjemy je, a potem dokładnie osuszamy. - Fot. Rados3aw Wojnar

5. Delikatnie polerujemy przedmiot szmatką nasączoną oliwą, aż powierzchnia zacznie lekko błyszczeć (zbyt mocny połysk sprawi, że cyna straci swój charakterystyczny, szlachetny wygląd). - Fot. Rados3aw Wojnar

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Renowacja, czyli przywracanie urody
Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka

Skomentuj:

Czyścimy cynową tacę

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej