Jak wybrać ciętą choinkę do domu
Aby takie drzewko wytrzymało w domu jak najdłużej, musimy zwrócić uwagę, by było świeże.
Powinno mieć zielone i gęste igły, które mocno trzymają się gałązek. Można lekko stuknąć pniem choinki o ziemię. Zjawiskiem naturalnym jest opadanie pewnej ilości igieł w okolicy pnia, ale jeśli igły osypują się z gałązek, szukajmy innego egzemplarza.
O świeżości drzewka dużo mówi też wygląd pnia w miejscu ścięcia. Jeśli drewno jest jasne, można kupować. Jeśli ciemne i przebarwione, oznacza to że choinkę ścięto dość dawno. Można też przeprowadzić test, zginając gałązkę - jeśli wróci do pierwotnej pozycji, to oznacza, że choinka zachowała jeszcze sporo soków, a więc jest świeża. Gorzej, gdy gałązka się złamie...
Kupionej w mroźny, grudniowy dzień choinki nie powinniśmy od razu wnosić do domu. Niech poleży kilka godzin w chłodnym miejscu, np. w garażu czy na tarasie i przyzwyczai się stopniowo do zmiany temperatury.
Warto mieć w domu specjalny stojak do choinek, do którego nalewa się wody. Przed umieszczeniem drzewka w stojaku z wodą można trochę przyciąć pień, by lepiej pobierało wodę. Można też trzymać drzewko wetknięte pniem do pojemnika z wilgotnym piaskiem. Choinka postoi dłużej, jeśli umieścimy ją z dala od źródeł ciepła. Do oświetlenia najlepiej używać lampek z diodami, które nie emitują ciepła.
Skomentuj:
Jak wybrać ciętą choinkę do domu