Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

23 sokowirówki i wyciskarki dla miłośników świeżych soków

Monika Utnik-Strugała
Sokowirówka Andrew James - fot. producent

Co wybrać sokowirówkę czy wyciskarkę? Wszystko zależy od naszych upodobań. Mamy dla was 23 propozycje obu urządzeń.

Sokowirówka: Na wysokich obrotach

Szatkuje, tnie, przeciera - sokowirówka nie obchodzi się łagodnie z owocami. Składniki są rozdrabniane na gładką masę przez obracające się z dużą prędkością ostrza (6-12 tys. obrotów/min), co sprawia, że sok jest napowietrzany i ulega częściowemu utlenieniu. Dlatego na rynku pojawia się coraz więcej sokowirówek wolnoobrotowych.

Zalety. Dzięki wysokim obrotom szybko przygotujemy klarowny sok nawet z dużej ilości owoców. Urządzenie świetnie poradzi sobie z twardymi owocami i warzywami, jak marchew, burak czy jabłko; ma atrakcyjną cenę.

Wady. Napowietrzony sok ma mniej wartości odżywczych, szybko traci świeżość i jest wodnisty. W sokowirówce nie przygotujemy soku z zieleniny (szpinaku, jarmużu) ani z drobnych owoców (malin czy jagód).

Wyciskarka: Do ostatniej kropli

Owoce nie mają żadnych szans - wyciskarka elektryczna, dzięki specjalnym ślimakom, przeciska składniki przez sitko. W przeciwieństwie do większości sokowirówek pracuje na niskich obrotach (od 40 do 300 obrotów/min).

Zalety. Wolne obroty sprawiają, że nie wytwarza się wysoka temperatura, dlatego sok zachowuje więcej cennego błonnika pokarmowego niż ten przetarty w sokowirówce. Z owoców wyciśniętych w wyciskarce otrzymamy też o 35-50 proc. więcej soku, który na dodatek ma żywy kolor i dłużej zachowuje świeżość (w szczelnym opakowaniu i w chłodnym miejscu możemy go przechowywać do 48 godzin). Urządzenie wyciśnie też sok z zieleniny; niektóre modele mają dodatkowe funkcje, pozwalające przygotować sorbety czy koktajle.

Wady. Sok jest mniej klarowny (gęstszy, z cząstkami owoców). Wyciskarki są droższe od sokowirówek, ale warto ponieść ten wydatek - im dokładniej przetarte owoce, tym zdrowszy sok.

Wyciskarki ręczne

Do małych ilości - ręczna wyciskarka przyda się raczej do przygotowania
soku z jednego owocu (potrzebnego na przykład jako dodatek do potrawy)
niż całego dzbanka napoju.

Zalety. Niewielkie, nie zajmują miejsca w kuchni. Łatwo je umyć. Zwykle mają ciekawy kształt.

Wady. Trzeba użyć siły, a sok z wyciskanego owocu pryska dookoła. Wyciskarki te nadają się tylko do małych cytrusów, takich jak cytryny, limonki, średniej wielkości pomarańcze. Większość ma w komplecie spodek lub dzbanek na wyciśnięty sok (tylko z jednego owocu), ale są i takie, pod które trzeba podstawić osobne naczynie.

PRZEJDŹ DO GALERII >>

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Kuchenne sprzęty do zadań specjalnych. I gotowanie staje się prostsze
Nowości do wnętrz z Lidla. Dyskont zaskakuje pięknymi rzeczami w przystępnych cenach
Dodatki do kuchni w stylu retro

Skomentuj:

23 sokowirówki i wyciskarki dla miłośników świeżych soków

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej