Jak prawidłowo układać żywność w lodówce?
To, jak przechowujemy żywność, wpływa na jej jakość i w efekcie na nasze zdrowie. Wkładając przypadkowo produkty do lodówki, popełniamy błąd. Zobacz, jak prawidłowo przechowywać żywność.
Źle przechowywana żywność szybciej się psuje i traci na jakości. Nie tylko gorzej smakuje, ale też może mieć zły wpływ na nasze zdrowie. Wszystko zależy od właściwego położenia jedzenia w lodówce.
Dlaczego miejsce położenia żywności w lodówce ma znaczenie? Ponieważ w różnych miejscach lodówki panuje różna temperatura. Niektóre produkty wymagają niższej temperatury, inne wyższej. Mięso położone w strefie wyższej temperatury szybciej się zepsuje. Nawet przed upływem daty ważności może nam zaszkodzić. Układając produkty w optymalnych dla nich miejscach, dłużej zachowają świeżość.
Przechowywanie żywności w lodówce
- Półka górna
W tym miejscu przechowuj dżemy i powidła, a także mleko, kefiry i jogurty. Na niższych półkach, gdzie jest zimniej, zepsują się szybciej, gdyż rozwijają się wówczas szkodliwe bakterie gnilne.
- Półka środkowa
To najlepsze miejsce na produkty o krótkim terminie spożycia: biały ser, twarożek, wędlina. Jest to też dobre miejsce na ugotowane posiłki, które zostają na drugi dzień, jak zupa, czy mięso. Pamiętaj jednak, żeby je najpierw wystudzić i wstawić w szczelnie zamkniętym garnku albo pojemniku.
- Dolne szuflady
W tej części lodówki panuje najwyższa wilgotność, co czyni ją idealnym miejscem na przechowywanie warzyw i owoców. Do dolnych szuflad warto też wkładać sery twarde w pojemnikach. Właśnie tu wspaniale dojrzewają.
- Boczne półki
Tutaj najlepiej trzymać: olej roślinny (najlepiej w szklanych butelkach), słoiki z przetworami, chrzan, soki w kartonach, butelki z sosami, np. ketchup. Na drzwiach lodówki można tez przechowywać niemyte jajka, zazwyczaj jest na nie tam specjalny pojemnik.
To nie wszystkie zasady jakimi należy się kierować w przechowywaniu żywności w lodówce. Pamiętaj także żeby:
- Jedzenie surowe było oddzielone od gotowego do spożycia. Najlepiej trzymaj je na osobnych półkach.
- Żeby jedzenie się nie zeschło - szczególnie wędliny i sery - przechowuj je w pojemnikach, pergaminowym papierze lub w foli - plastikowej bądź aluminiowej.
- Nigdy nie należy umieszczać w chłodziarce jeszcze ciepłych potraw. Powinno się je najpierw schłodzić, a dopiero później umieścić we wnętrzu lodówki.
- Latem dobrze jest podwyższyć temperaturę panującą w lodówce.
- Produkty o długim terminie do spożycia, jak puszkowane jedzenie, trzymaj na końcu półek, bliżej drzwi trzymaj te o krótkim terminie.
Skomentuj:
Jak prawidłowo układać żywność w lodówce?