Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Jak prawidłowo przechowywać żywność? Świeżość zachowana na długo

Edyta Jabłońska

Znalezienie miejsca na wszystkie kuchenne i stołowe akcesoria oraz na produkty spożywcze bywa nie lada wyzwaniem. Na szczęście jest mnóstwo pomysłowych rozwiązań, dzięki którym nasze zapasy będą długo świeże i zawsze pod ręką.

Miejsce na zapasy

Idealnym rozwiązaniem jest choćby niewielki kącik – aneks, wnęka – który można przeznaczyć na spiżarnię. Wyposażona w półki, wieszaki i kosze pomieści wszystko, co przyniesiemy ze sklepu. Wewnątrz niej warto zadbać o odpowiednią temperaturę (powinna wynosić od 10 do 15 st. C). Bardzo ważna jest też cyrkulacja powietrza, dlatego trzeba się zatroszczyć o dobrą wentylację, np. doprowadzając przewód wentylacyjny. Jednak wydzielona spiżarnia to luksus, na który nie każdy może sobie pozwolić. Zwykle przechowujemy żywność w kredensach i szafkach kuchennych. Pamiętajmy, że odległości między półkami powinny być zróżnicowane – różnego rodzaju pojemniki, słoje, kosze mają bowiem różną wysokość.

Produkty sypkie (mąka, sól, cukier) oraz przyprawy dobrze jest trzymać w szafkach nad lub pod blatem roboczym – tak by były łatwo dostępne podczas pracy. Natomiast ryż, makaron, kasze (czyli żywność wymagająca gotowania) powinny się znaleźć bliżej kuchenki. Produkty gotowe do spożycia (wodę, napoje, słodycze) można schować w szafkach bardziej oddalonych od strefy roboczej.

Najchłodniejsza część kuchni to idealne miejsce na warzywa i owoce, które nie powinny być przechowywane w lodówce: pomidory, ziemniaki, cebulę, czosnek, orzechy, banany, cytrusy, awokado, śliwki, morele.

Przechowywanie w lodówce: zawsze świeże

Niektórych produktów spożywczych nie możemy przechowywać w temperaturze pokojowej, trzeba znaleźć na nie miejsce
w lodówce. Na długo zachowają świeżość, jeśli będziemy przestrzegali następujących zasad:

  • Na najwyższej półce, czyli zazwyczaj w najcieplejszej strefie, trzymamy nabiał, przetwory, tłuszcze. Środkową przeznaczamy na wędlinę, mięso, ryby i gotowe potrawy, a szufladki na dole – na warzywa. Na drzwiach przechowujemy keczup, majonez, musztardę, olej i jajka (te ostatnie dłużej zachowają świeżość, jeśli włożymy je do lodówki nieumyte).
  • Produkty trzymamy w oryginalnych, zamkniętych opakowaniach lub pojemnikach z pokrywką, w zamkniętych słoikach, woreczkach foliowych lub papierowych (zioła, warzywa, sałata) albo zawinięte w papier (wędlina, sery).
  • Ugotowane potrawy – zawsze wystudzone! – wstawiamy do lodówki w przykrytych garnkach lub przełożone do zamykanych pojemników.
  • Surowego mięsa i ryb nie kładziemy obok produktów gotowych do spożycia.
  • Lodówka musi być utrzymywana w czystości, bo pleśń szybko wędruje po jej wnętrzu i atakuje kolejne produkty.

Sposobów na długie (kilkumiesięczne) przechowywanie żywności jest kilka.
Po pierwsze, produkty można zamrozić. Pamiętajmy, że powinny być świeże, najlepiej umieszczone w specjalnie przeznaczonych do tego pojemnikach lub woreczkach. Warto zaznaczyć na nich datę zamrożenia. Raz odmrożonej potrawy nie wolno zamrażać ponownie!

Zioła, grzyby, owoce, warzywa można ususzyć. Po całkowitym wyschnięciu przekładamy je do szklanych słoików lub lnianych woreczków. Dobrym sposobem na zrobienie zapasów są przetwory. Nie zapomnijmy o wyparzeniu słoików! A na etykietkach napiszmy nazwę potrawy i datę przygotowania.

Skomentuj:

Jak prawidłowo przechowywać żywność? Świeżość zachowana na długo