Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Nowy numer już w sprzedaży!

red.
Nowy numer Czterech Kątów - mat. promocyjne

Kuchnia często nazywana jest sercem domu, dlatego warto urządzić ją zgodnie z zasadami ergonomii. Zarówno wówczas, kiedy gotowanie sprawia nam dużą przyjemność, jak i wtedy, gdy jest po prostu codzienną koniecznością.

Temat numeru lutowego wydania „Czterech Kątów” to ergonomicznie zaprojektowana i funkcjonalna kuchnia. Przygotowywanie posiłków to praca, podczas której większość czynności wykonujemy na stojąco. Nieustannie też przemieszczamy się między lodówką, zlewozmywakiem, kuchenką i szafkami, choćby wyjmując potrzebne produkty oraz naczynia. Aby się przy tym zbyt dużo się nie nachodzić i niepotrzebnie nie męczyć, warto zwrócić uwagę na kilka zasad dotyczących rozmieszczenia sprzętów kuchennych. Oto 3 najważniejsze:

Zasada 1. Ustawiamy sprzęty zgodnie z kolejnością wykonywanych czynności.

Zasada 2. Podstawowe akcesoria kuchenne, których używamy najczęściej, powinniśmy mieć w zasięgu ręki – w najbliższej szufladzie, szafce lub na relingach zawieszonych nad blatem. Na najwyższych, trudno dostępnych półkach trzymamy rzeczy używane sporadycznie.

Zasada 3. Urządzenia kuchenne umieśćmy na takiej wysokości, aby nie trzeba było się do nich schylać. Piekarnik czy kuchenkę mikrofalową zamontujmy 82–85 cm nad podłogą, wówczas naczynia z potrawami będziemy mogli wkładać i wyjmować w stojącej pozycji. Natomiast lodówkę warto ustawić jak najbliżej drzwi do kuchni – wtedy przyniesione ze sklepu ciężkie siatki rozpakujemy tuż po wejściu do pomieszczenia.

Urządzenia kuchenne warto umieścić w odpowiedniej kolejności. Zwróćmy również uwagę na odległości pomiędzy nimi. Minimalna długość blatu to 60 cm (przy głębokości również 60 cm). Na takiej przestrzeni jedna osoba w miarę wygodnie przygotuje niewielki posiłek, jednak gdy często gotujemy np. dwudaniowe obiady, blat powinien być większy. Ważna jest też wysokość, na jakiej znajduje się blat. Najczęściej montuje się go na wysokości 85-90 cm. Sprawdzi się to, jeśli mamy około 160 cm wzrostu; wyższe osoby będą musiały pochylać się podczas pracy, co jest niezdrowe dla kręgosłupa. Aby tego uniknąć, wysokość blatu trzeba obliczyć indywidualnie. Zrobimy to, stojąc z rękoma ugiętymi pod kątem prostym – blat powinien się znajdować się kilka centymetrów poniżej dłoni.

Więcej na temat ergonomicznie zaprojektowanej kuchni przeczytacie w najnowszym wydaniu miesięcznika „Cztery Kąty” – w sprzedaży od 25 stycznia. W numerze również:

Okładka nowego numeru Czterech Kątów - mat. promocyjne
Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie

Skomentuj:

Nowy numer już w sprzedaży!

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej