Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Wrzućmy coś na ruszt!

Weber
Skuteczne grillowanie zapewnia możliwość regulacji temperatury i dostosowania jej do konkretnego etapu pieczenia - Weber

Pierwsi amatorzy grillowanych potraw już wczesną wiosną uruchamiają swoje urządzenia. Każdego roku przybywa pasjonatów grillowania, dlatego też oferta rynkowa jest naprawdę bardzo bogata. Warto zapoznać się z rodzajami dostępnych grilli, aby nie kupować w ciemno i być zadowolonym z wyboru.

Grillowanie to powszechnie znany i lubiany sposób na spędzanie wolnego czasu i przygotowanie posiłków. Grillowane potrawy są zdrowszymi odpowiednikami swoich wersji z patelni, dlatego też cieszą się coraz większą popularnością, zwłaszcza że wciąż trwa moda na zdrowy styl życia. Jeśli jednak pragniemy zadbać o zdrowie kompleksowo, warto także zwrócić uwagę na rodzaj grilla, na którym przygotowujemy nasze posiłki.

Rodzaje grilli

Do wyboru mamy urządzenia o różnych gabarytach – od niewielkich, przypominających kociołek grillów, które łatwo zabrać w plener, przez standardowe trójnogi, aż po urządzenia duże, z bardzo pojemnym rusztem, które co prawda można przenosić (często mają ułatwiające to kółka), ale zazwyczaj w sezonie są częścią ogrodowej „kuchni”, pod dach trafiają tylko na zimę. W większości modeli pali się węglem drzewnym lub brykietami, ale popularne są też urządzenia elektryczne lub na gaz.

Grill węglowy 

Najpopularniejszym paliwem jest węgiel lub brykiet drzewny, którego dym nadaje specyficzny aromat pieczonym potrawom. Jest tani i ogólnie dostępny. Można nim palić w dwóch rodzajach grillów.

Tradycyjne

Składają się z paleniska (misy) ustawionego na nóżkach lub wózku oraz rusztu, który można montować w kilku odległościach nad paleniskiem. Zazwyczaj mają one osłony boczne, chroniące palenisko i ruszt przed powiewami wiatru. Niektóre modele dodatkowo wyposażone są w pokrywę, która sprawia, że potrawy szybciej się grillują. W innych – nad rusztem – montuje się zdejmowany okap z kominem. Obsługa takiego grilla jest  prosta i sprowadza się właściwie do rozpalenia węgla lub brykietu (przy użyciu odpowiednich rozpałek).

Urządzenia tradycyjne produkuje się zazwyczaj z blachy stalowej (są lekkie i tanie, warto takie mieć, jeśli chcemy połączyć grillowanie z wycieczkami) lub żeliwa (są ciężkie i droższe, ale bardzo trwałe).

Ceramiczne

Grille te, zwane też kamado, to znane w tradycji japońskiej wielofunkcyjne piece opalane węglem drzewnym. Nie są one u nas tak popularne, jak grille tradycyjne. Mogą by jednak ciekawą propozycją dla amatorów „slow cooking”, gdyż używa się ich nie tylko do pieczenia mięs, ale także wypieku ciast, pizzy czy chleba oraz jako wędzarek. Ceramiczny korpus i regulacja przepływu powietrza pozwalają na utrzymywanie w nich bardzo niskiej lub bardzo wysokiej temperatury przez długi czas.

Grill murowany, grill węglowy czy elektryczny? Jak wybrać dobry grill

Grill węglowy to najczęściej wybierany model - Weber
Dobrze dobrany grill to gwarancja smacznych potraw - Weber

Grill gazowy

Grille gazowe są oferowane zarówno jako niewielkie, przenośne grille, jak i duże, niemal profesjonalne „kuchnie” z wieloma dodatkowymi udogodnieniami. Ich wspólne cechy to brak dymu podczas grillowania, szybkie rozpalanie (tak, jak w kuchence gazowej – wbudowaną zapalarką elektryczną), precyzyjna kontrola temperatury i pokrywa chroniąca ruszt.

Ruszty grillów gazowych czyści się łatwiej niż węglowych – pozostałe na nich resztki można po prostu wypalić. Do zasilania tego typu grillów najczęściej używa się butli na propan. Można je jednak podłączyć do instalacji gazowej. Kupując grill gazowy, należy sprawdzić, gdzie skapuje tłuszcz. Tłuszcz jest łatwopalny i jeśli nie zostanie dobrze odprowadzony z wnętrza grilla, może być przyczyną powstawania płomienia. Dobrze zaprojektowany system grillowania obejmuje także tackę na skapujący tłuszcz, która jest łatwo dostępna od frontowej strony grilla. Sama tacka powinna być głęboka na szerokość dłoni i w miarę możliwości wyposażona w jednorazowe wkładki, znacznie ułatwiające jej oczyszczanie.

Grill elektryczny

Dla osób, które lubią grillować, a nie mają gdzie – poza mieszkaniem oraz balkonem – najlepszym rozwiązaniem będzie grill elektryczny. Ma on wiele zalet, a jedną z najważniejszych jest grillowanie bez ognia i dymu.  Takie modele pozwalają oddawać się pasji grillowania niezależnie od aury, gdyż można ich używać zarówno na zewnątrz, jak i w pomieszczeniach zamkniętych – najmniejsze grille elektryczne, z ceramiczną płytą zamiast rusztu, przeznaczone są do użytku w kuchniach. W wersji ogrodowej mają zazwyczaj duży, żeliwny ruszt, pokrywę i podstawę wyposażoną w kółka.

Grille elektryczne łatwo się czyści – resztki na spirali wypalają się same, a ruszt czyści się podobnie, jak w urządzeniach gazowych.

Przechowywanie grilla nie nastręcza problemów – może być on pozostawiony na zewnątrz, jeśli zdemontujemy wrażliwe na wilgoć elementy elektryczne lub zostanie przykryty wodoodpornym pokrowcem.

Kolejną zaletą grilli elektrycznych jest łatwość stosowania. Włączamy je odpowiednim przyciskiem, poza tym mamy możliwość regulacji temperatury, dzięki czemu możemy wpłynąć na szybkość opiekania i jakość kulinarną przyrządzanych potraw. Potrawy przyrządzane na tych grillach są zdecydowanie zdrowsze, niż te przygotowywane na formach tradycyjnych, gdzie wytapiający się tłuszcz skapuje na rozżarzony węgiel. Grillowanie ma charakter beztłuszczowy – wytopiony tłuszcz spływa do specjalnego pojemnika. Nowe modele grilli elektrycznych są coraz bardziej przyjazne środowisku oraz bardziej ekonomiczne dla użytkownika, gdyż są bardziej energooszczędne.

Sezon trwa, wybieramy grill!

Co się przyda?

Aby grillowanie było samą przyjemnością, przydadzą się różne akcesoria. Są to: szczypce, łopatki, widelce, ruszty, stojaki do pieczenia, tacki, ruszty do różnych mięs.  Miłośnicy grillowania mogą się też zaopatrzyć w kompletne zestawy do grillowania,  nakłuwacze do mięsa, pędzelki do smarowania olejem czy prasę do burgerów.

Akcesoria do grilla ogrodowego powinny być wykonane z odpornych na temperaturę materiałów, które nie stopią się pod wpływem ciepła. Najlepsze będą przybory do grilla wykonane ze stali nierdzewnej, która jest nie tylko odporna na działanie wysokiej temperatury, ale również odporna na uszkodzenia mechaniczne. Co więcej, powierzchnia przyborów wykonanych ze stali nierdzewnej nie sprzyja rozwojowi bakterii, a więc jest niezwykle higieniczna. Jeśli akcesoria nie mają bezpośredniego kontaktu z wysoką temperaturą, mogą być wykonane z lekkiego plastiku lub silikonu.

Komfort i nowoczesność

Mistrzowski poziom grillowania można osiągnąć, mając wytrzymały, nowoczesny, żaroodporny termometr, który kontroluje temperaturę wewnątrz potrawy. Termometr do gotowania z obsługą Bluetooth (o zasięgu do 45 m) współpracuje z darmową aplikacją na smartfona. Pozwala zdalnie monitorować temperaturę przygotowywanego na grillu dania, a gdy osiągnie żądaną temperaturę, aplikacja nas o tym poinformuje. A my możemy spokojnie uczestniczyć w przyjęciu, nie martwiąc się, że szykowane dania się przypalą.

Jaki wybrać grill?

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Risotto toskańskie
Fegatino
Foccacia - przepis Weber

Skomentuj:

Wrzućmy coś na ruszt!

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej