Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Zielnik w kuchni: zrób to sam krok po kroku

Redakcja/mat. prasowe BOSCH

Zdrowa dieta powinna być bogata w produkty pochodzenia roślinnego - nie tylko warzywa i owoce, ale również zioła. Dostępne w sklepach nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, dlatego próbujemy wysiewać wybrane gatunki w doniczkach w domu. Taki zielnik w kuchni prezentuje się znakomicie, ale zastawiony parapet czasem bywa problematyczny - szczególnie, jeśli przywykliśmy używać go jako przedłużenia blatu kuchennego. Dobrym pomysłem będzie podniesienie go na specjalnie przygotowanych sznurkach, aby był pod ręką, a jednocześnie nie przeszkadzał. W jaki sposób krok po kroku wykonać samodzielnie zielnik w kuchni?

Zielnik w kuchni - przed i po - Fot. BOSCH / Kolaż: Redakcja

Zielnik w kuchni sprawi, że zioła w doniczkach zostaną zorganizowane  w wygodny i funkcjonalny sposób. Samodzielnie wykonana podwieszana półka na rośliny pozwoli zaoszczędzić miejsce na blacie roboczym lub parapecie, co jest szczególnie istotne w niewielkiej kuchni. Świeże zioła w kuchni zapewnią piękny zapach w mieszkaniu i pyszne przyprawy do potraw na wyciągnięcie ręki. Taki projekt o charakterze "zrób to sam" sprawi przyjemność wszystkim majsterkowiczom, a osoby bez takiego doświadczenia będą miały okazję zdobyć nowe umiejętności. Wykonanie proponowanego zielnika w kuchni nie zajmie więcej niż 2 godziny, zatem można się podjąć tego zadania bez konieczności poświęcania całego weekendu.

Zobacz także:  Zioła z parapetu. Jak je uprawiać by były smaczne i zdrowe?

Pamiętajmy, że sadzonki najlepiej kupić u ogrodnika, ponieważ zioła przyniesione z marketu najczęściej pochodzą ze specjalnych upraw. Takie rośliny po przyniesieniu do mieszkania zwykle nie są w stanie przetrwać. Które zioła warto wybrać do domowej hodowli? Dobrym wyborem będą: mięta, melisa, rzeżucha, rozmaryn, kolendra i estragon, ze względu na łatwość uprawy. Do bardziej wymagających ziół należą z kolei: bazylia, oregano, majeranek i tymianek - aby zdrowo rosnąć, potrzebują dostępu do słońca.

Zobacz także:   Zioła przeciwwirusowe

Zielnik w kuchni możemy zastąpić kwietnikiem na tej samej zasadzie, jeśli bardziej pasuje nam taka opcja.

Zobacz także:  Jak zrobić wiszący kwietnik ze skrzynki na wino?

Zielnik w kuchni: potrzebne materiały i narzędzia

Zielnik w kuchni: potrzebne materiały i narzędzia - Fot. BOSCH

Zielnik w kuchni: KROK 1.

Za pomocą piły PST 10,8 LI firmy Bosch przycinamy deskę do odpowiedniej długości – prezentowana ma długość 1 m i uda się w niej pomieścić 6 doniczek. Cyrklem zaznaczamy otwory na doniczki. Średnica otworów powinna być o ok. 1 cm mniejsza niż średnica górnej krawędzi doniczek, aby nie było ryzyka, że wypadną.

Zielnik w kuchni: KROK 1. - Fot. BOSCH

Zielnik w kuchni: KROK 2.

Wywiercamy 4 otwory do przeciągnięcia linek. Najlepiej wiertarko-wkrętarką PSR 18 LI-2 Ergonomic Bosch z wiertłem do drewna (tutaj zastosowano wiertło 2,5 mm odpowiadające grubości linki stalowej). Do wywiercenia otworów pod doniczki używamy wiertła do drewna (18 mm) i wywiercamy po jednym otworze przy wewnętrznej krawędzi okręgów zaznaczonych cyrklem.

Zielnik w kuchni: KROK 2. - Fot. BOSCH

Zielnik w kuchni: KROK 3.

W otwór wkładamy brzeszczot i piłą PST 10,8 LI firmy Bosch wycinamy otwory pod doniczki. Wygładzamy krawędzie otworów, używając do tego szlifierki uniwersalnej PSM Primo firmy Bosch.

Zielnik w kuchni: KROK 3. - Fot. BOSCH

Zielnik w kuchni: KROK 4.

Wiertarko-wkrętarką wywiercamy otwory w suficie. Odstępy pomiędzy otworami powinny być identyczne jak te pomiędzy otworami wywierconymi wcześniej
w desce. Następnie mocujemy kołki i wkręcamy w nie haki. Skracamy linkę stalową do odpowiedniej długości. Dolne końce linki przekładamy przez otwory w desce i mocujemy zaciskami. W taki sam sposób mocujemy górne końce linki do haków przy suficie i zabezpieczamy pozostałymi czterema zaciskami. 

Zielnik w kuchni: KROK 4. - Fot. BOSCH

Zielnik w kuchni: KROK 5.

Nie pozostaje nam nic innego jak wstawić doniczki i cieszyć się zapachem świeżych ziół i lata w kuchni bez względu na pogodę za oknem!

Zielnik w kuchni - ciekawostki

Zioła w kuchni przydają się podczas przygotowywania różnych posiłków, warto jednak wiedzieć, że możemy je wykorzystać nie tylko poprzez dodanie do potrawy. Oregano, bazylię, tymianek czy rozmaryn możemy ususzyć i pokruszyć - w ten sposób uzyskamy świetne przyprawy, o wiele lepsze od tych, które są dostępne w sklepach. W takiej postaci warto użyć ich też do stworzenia aromatyzowanej oliwy z oliwek, która będzie się ładnie prezentowała w przezroczystej butelce na blacie kuchennym. Pamiętajmy, aby nie kruszyć ziół, jeśli planujemy je potem wrzucić do buteleczki z oliwą, szczególnie gałązka rozmarynu będzie wyglądała dekoracyjnie, jeśli zostawimy ją w całości. To, co uda się wyhodować w zielniku w kuchni, może posłużyć też jako prezent dla znajomych lub rodziny. Poza suszeniem można je też mrozić - same lub z dodatkiem tłuszczu. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie małych porcji, które potem posłużą jako dodatek do smażenia, duszenia lub pieczenia. Wystarczy wsypać wybrane zioła do foremki na kostki lodu, zalać je oliwą z oliwek lub płynnym masłem i schować do zamrażarki.

Zobacz także:   Jak samodzielnie rozmnażać warzywa i zioła?

Przygotowanie mrożonych kostek ziołowych - Fot. Shutterstock
Udostępnij

Przeczytaj także

Mieszkanie z widokiem na zieleń
Jak zaoszczędzić podczas urządzania wnętrz?
Mieszkanie na wynajem – 5 wskazówek, jak je zaprojektować i urządzić

Polecane

Beżowa kuchnia – ponadczasowy wybór pełen elegancji i ciepła
Jak zaaranżować idealną kuchnię? Poradnik krok po kroku
Jak dobrać oświetlenie w kuchni?

Skomentuj:

Zielnik w kuchni: zrób to sam krok po kroku

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej