Młynki koloidalne - do odpadów w kuchni

Tomasz Niedziela

Sposobem na zmniejszenie ilości kuchennych odpadów organicznych jest zamontowanie w odpływie zlewozmywaka młynka koloidalnego. Może on być dodatkowym wyposażeniem w zasadzie każdego zlewu.

młynki do odpadów
Młynek to dobry pomysł, gdy segregujemy śmieci, a nie mamy kompostownika. Pamiętajmy, by nie wrzucać do niego twardych kości, folii i torebek po herbacie. Nie wlewajmy też gorącego tłuszczu.
Fot. Franke
Rozdrabniacz miele odpady organiczne tak, że bez przeszkód mogą być usuwane do kanalizacji. Młynek koloidalny poradzi sobie z większością domowych odpadków organicznych, które powstają w trakcie przygotowywania posiłków. Kości z kurczaka, obierki, skorupki z jajek z powodzeniem można zutylizować w "odpływie", zamiast składować je w koszu na śmieci. Dzięki temu nie mamy kłopotu z gromadzeniem tego rodzaju odpadów oraz nieprzyjemnym zapachem, który może się z nich wydobywać.

Wystarczy wrzucić odpady, włączyć młynek za pomocą włącznika, który najczęściej zamontowany jest obok zlewu w kuchennym blacie, oraz puścić wodę, aby zmielone drobno odpady popłynęły do kanalizacji.

Wybór młynka koloidalnego

Najpopularniejsze są młynki elektryczne - uruchamiane hermetycznym przełącznikiem elektrycznym lub pneumatycznym (są bezpieczne - można je bez obaw obsługiwać mokrymi rękoma). Na rynku są też młynki z włącznikami ulokowanymi w korku. Resztki organiczne wkłada się do komory młynka, a następnie w odpływie zlewu umieszcza się korek i puszcza zimną wodę. Korek ma szczeliny, przez które woda dostaje się do rozdrabniacza. Przekręcenie korka w prawo lub w lewo powoduje włączenie rozdrabniacza i zmielenie resztek.

Innym rozwiązaniem są młynki wodne, które pracują ciszej, ale do poprawnego funkcjonowania wymagają większej ilości wody, konieczne jest też zapewnienie odpowiedniego ciśnienia w sieci wodociągowej.

W komorze młynka znajdują się najczęściej noże tnąco-mielące lub tzw. kułaki, wykonane ze stali nierdzewnej i obracające się o 360°, oraz pierścienie i tarcze rozdrabniające.

Urządzenia zasilane są elektrycznymi silnikami indukcyjnymi z systemami zabezpieczającymi przed przeciążeniem i przegrzaniem. Zapobiegają one uszkodzeniu napędu, gdy młynek zostanie przypadkowo zablokowany (na przykład do komory rozdrabniającej dostaną się sztućce). Poszczególne modele mogą być wyposażone w autorewers (automatyczną zmianę obrotów prawo-lewo) oraz dwu- lub trzystopniowe ustawienie prędkości rozdrabniania.

Aby całkowicie wyłączyć młynek, trzeba schylić się pod zlew i wyciągnąć wtyczkę z gniazdka. Niektórzy producenci oferują więc piloty, dzięki którym wysiłku można uniknąć.

Wymagania

Urządzenie można montować do zlewozmywaków stalowych, kompozytowych i granitowych (w tych pierwszych jego praca może być bardziej słyszalna). Ważne jest, aby średnica odpływu zlewozmywaka wynosiła 3,5 cala. Przy zlewozmywakach kompozytowych należy zwrócić także uwagę na to, aby grubość komory przy otworze nie była większa niż 12 milimetrów.

Urządzenia o większej mocy będą przydatne dla rodzin kilkuosobowych, dla gospodarstw jednoosobowych wystarczy młynek o mocy 0,5 KM.

Montaż młynka koloidalnego

Młynki można montować w zasadzie w każdej kuchni, jeśli tylko zlewozmywak spełnia opisane wcześniej wymagania. Warto jednak przed montażem upewnić się, czy rury w naszej kanalizacji są odpowiednio szerokie, a tym samym drożne, dzięki czemu urządzenie będzie działało sprawnie. Z montażem młynka powinien poradzić sobie każdy użytkownik, korzystając z instrukcji, która jest dołączona do produktu. Można oczywiście skorzystać z pomocy hydraulika lub profesjonalnego serwisu firmy.

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład





Skomentuj:

Młynki koloidalne - do odpadów w kuchni