Wybieramy oszczędne AGD: lodówki
Urządzenia chłodnicze, czyli lodówki, zamrażarki lub najpopularniejsze obecnie chłodziarko-zamrażarki to sprzęty, które pracują bez przerwy: 365 dni w roku, 24 godziny na dobę. Taki sposób eksploatacji każe więc szukać oszczędności.
Energooszczędność. Każde urządzenie ma przypisaną odpowiednią klasę energetyczną, wskazującą stopień zużycia energii. Przy zakupie sprzętu powinniśmy koniecznie zwracać na to uwagę. O tym, do jakiej klasy energetycznej produkt należy, informuje specjalna etykieta. Najwyższą efektywność energetyczną mają urządzenia oznaczone symbolem A+++ i właśnie one są największymi sojusznikami w ograniczeniu zużycia energii. Tak oznaczone produkty gwarantują najniższe zużycie energii, niemal 50% mniejsze niż chłodziarki klasy A.
Bez szronu. Aby chłodziarko-zamrażarka pobierała jak najmniej prądu trzeba ją regularnie rozmrażać. Lód o grubości 0,5 cm pokrywający wnętrze zamrażalnika działa jak izolator i utrudnia schładzanie wnętrza. Wydajność energetyczną chłodziarek i chłodziarko-zamrażarek podnoszą systemy automatycznego usuwania szronu i lodu. Zamarznięta warstwa na ściankach, nawet jeśli jest cienka, wpływa na zużycie energii - urządzenie pobiera jej o 20% więcej. Wśród nowych sprzętów wybierajmy te z systemem No Frost, działającym w komorze zamrażarki i w lodówce.
W dobrym klimacie. Producenci organizują wnętrza chłodziarek tak, by poszczególne grupy produktów znajdowały się w optymalnych dla siebie warunkach. Utrzymaniu świeżości służy na przykład system rozprowadzania powietrza, odpowiadający za optymalną wilgotność i przepływ powietrza w komorze chłodziarki.
Ciekawym wyposażeniem są także specjalne szuflady: do przechowywania warzyw i komora świeżości na świeże mięso czy ryby (zwana też Fresh Box lub komorą zero, bo panuje w niej temperatura zbliżona do 0°C).
Zamiast dwóch szuflad, może też być pojedyncza, ale wyposażona w możliwość dzielenia wnętrza i regulacji wilgotności w przegrodach. W "suchszej" przechowuje się ryby, mięso i nabiał, w części z wyższą wilgotnością - owoce i warzywa.
W służbie świeżości. Funkcje takie jak aktywny jonizator, filtr węglowy czy uszczelka antybakteryjna już znamy. Nowym rozwiązaniem jest światło LED imitujące promienie słoneczne, które ma przedłużać fotosyntezę roślin.
Pierwotna skala efektywności energetycznej rozciągała się od najniżej (najbardziej energożernej) klasy G do najwyższej, energooszczędnej A. Jednak postęp technologiczny sprawił, że klasyfikacja ta szybko przestała wystarczać. Nowe modele były bardziej energooszczędne niż wymagała tego klasa A. Producenci chcieli podzielić się tą radosną nowiną z kupującym (licząc oczywiście na wzrost sprzedaży). Zaczęli więc do oznaczenia klasy A dodawać kolejne plusiki. Obecnie nie są one już tylko marketingowym zabiegiem, gdyż zostały zdefiniowane.
Aby oznaczyć sprzęt klasą energetyczną powyżej A, czyli A+, A++ i A+++, używa się wskaźnika efektywności energetycznej. Klasa A+ ma wskaźnik efektywności energetycznej mniejszy niż 20%, w A++ wynosi on do 30% mniej, a dla klasy A+++ obniżenie wskaźnika mieści się między 30 a 42%. Procenty oznaczają wartość, o jaką dane urządzenie jest oszczędniejsze od sprzętu tego samego rodzaju w klasie A.
Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład
>- Więcej o:
Murek oporowy - z czego budować
Ściany działowe - z czego je zbudować?
Nowe dowody osobiste
Szczelny dach wokół komina
Deszczownica: zestaw natynkowy czy podtynkowy?
Montaż okien: prawidłowe ustawienie i zamocowanie okna
Podgrzewacz bez błędów: wykonanie instalacji i eksploatacja
Montaż okien: jak ustrzec się błędów?