Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Makowiec

Tekst i przepisy: Małgorzata Dacko Wykonanie i stylizacja potraw: Magda Duklas Zdjęcia: Krzysztof Duklas Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

1 porcja ciasta podstawowego, cukier puder do posypania, nadzienie: 200 g maku, 1/2 litra mleka, 50 g zblanszowanych, grubo posiekanych migdałów, 50 g rodzynek namoczonych wcześniej w herbacie z odrobiną amaretto, 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, kilka kropel aromatu migdałowego, 1/2 szklanki miodu, 1 łyżka masła, 1 duże jajko, 1 łyżka rumu

!!!!! ZDJECIA NA WYLACZNOSC KUCHNI !!!!!!
Fot. Krzysztof Duklas
Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Robimy nadzienie. Mak zalewamy mlekiem i gotujemy przez ok. 30 min na małym ogniu, następnie zaś odcedzamy i mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa. Do maku dodajemy bakalie, aromat migdałowy i miód, odrobinę miodu odkładamy. Całość lekko przesmażamy na maśle (5-10 min) i odstawiamy do wystudzenia. Żółtko ubijamy z odrobiną miodu na kogel mogel. Z białka ubijamy sztywną pianę. Do maku dodajemy alkohol, kogel mogel, a na samym końcu dodajemy pianę z białek. Delikatnie mieszamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5-1 cm i wymiarach ok. 20 x 30 cm. Na ciasto równomiernie rozkładamy masę, pozostawiając po 2 cm z każdego boku. Zwijamy ciasto w rulon, a następnie zawijamy dość ściśle w pergamin, pozostawiając po bokach co najmniej po 10 cm pustego miejsca (makowiec będzie rósł wzdłuż). Układamy go na blasze i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C, a następnie wsuwamy do niego blachy z wyrośniętą struclą (nie zdejmujemy pergaminu) i pieczemy 40 min. Upieczony makowiec rozwijamy i studzimy. Przed podaniem oprószamy ciasto cukrem pudrem.

    Więcej o:

Skomentuj:

Makowiec