Omlet ziemniaczany

Przepis: Archiwum Zdjęcie: Studio Duklas+ Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

Ciasto: 500 g startych ziemniaków, 1 drobno posiekany por, 1 łyżka mleka, sól morska i pieprz czarny do smaku, 2 łyżki oleju z pestek winogron; nadzienie: 200 g grzybów pokrojonych w plasterki, olej, sól, pieprz

8405697 https bi
Do ziemniaków wymieszanych z porem dodajemy jajka, mleko, sól i pieprz. Masę wylewamy na na rozgrzany olej (patelnia powinna mieć metalową rączkę, bo potem być może wsadzimy ją do piekarnika), rozprowadzamy masę równą warstwą, aby uzyskać placek grubości 2 cm. Smażymy, aż spód się przyrumieni. Ewentualnie, gdyby wierzch był wilgotny, a spód już usmażony, możemy włożyć patelnię pod rozgrzany grill w piekarniku. W tym samym czasie smażymy grzyby na rozgrzanym oleju, aż sok, który puszczą, zupełnie odparuje. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy je na połowę omletu, składamy go na pół i zaraz podajemy.

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o urządzaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail:Zobacz przykład, Zapisz się



Skomentuj:

Omlet ziemniaczany