Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

41 proc. Polaków uprawia własne warzywa. Głównie dla smaku, nie dla portfela

Materiał prasowy
Do stworzenia warzywnika na balkonie możemy wykorzystać drewniane skrzynie - shutterstock.com

Jeszcze niedawno domena działkowców, a dziś modne hobby. Mowa o własnym warzywniku, który w ogrodzie, na tarasie czy nawet parapecie ma już 4 na 10 Polaków. Do jego uprawy motywuje przede wszystkim przyjemność płynąca z uprawy własnych warzyw, na co wskazuje 41 proc. osób – wynika z najnowszego badania Grupy INCO, producenta ekologicznych nawozów do warzyw i ziół Florovit. Posiadacze warzywnika bardzo często doceniają smak samodzielnie wypielęgnowanych warzyw oraz walory zdrowotne. Co ciekawe, oszczędności finansowe motywują najmniej, bo jedynie jedną czwartą ogrodników-amatorów.

– Z roku na rok obserwujemy coraz większe zainteresowanie samodzielną uprawą warzyw — nie tylko na działkach, ale również na balkonach i w domowych ogrodach. Dla wielu osób to nie tylko sposób na zdrowsze jedzenie, ale też forma relaksu i realny wpływ na to, co trafia na ich talerz. Konsumenci coraz bardziej świadomie szukają możliwości i rozwiązań dla realizacji swoich potrzeb, również w zakresie nawożenia. Dlatego jako producent nawozów dla hobbystów staramy się aby wśród naszych produktów każdy ogrodnik znalazł coś dla siebie, bez względu na to, jakie są jego motywacje i na jaką skalę prowadzi własne uprawy. Bo finalnie dla użytkownika jest istotne aby nawóz nie tylko skutecznie odżywiał warzywa i zioła, ale też był neutralny w stosowaniu dla gleby, wód gruntowych i samych użytkowników. Dlatego tak ważne jest, aby każdy produkt nawozowy stosować zgodnie z jego przeznaczeniem i zalecanymi dawkami – mówi Dorota Kołodyńska, kierownik marketingu nawozów producenta nawozów do warzyw i ziół marki Florovit.

Frajda z własnych warzyw

Przyjemność to główne źródło motywacji dla domowych ogrodników. Spośród zapytanej przez Grupę INCO reprezentatywnej grupy Polaków, aż 41 proc. wskazało, że to właśnie radość i frajda z samego procesu uprawy jest dla nich najważniejszym powodem, by zająć się ogródkiem – nawet tym na balkonie czy parapecie. Co ciekawe, wskazuje na to niemal połowa osób starszych niż 55 lat, natomiast najrzadziej deklarują tak osoby w wieku 35-45 lat (35 proc.), które prawdopodobnie mają zwyczajnie mniej czasu na takie zajęcia.

Znaczną grupę osób (39 proc.) motywuje także lepszy smak własnych warzyw i owoców. A wśród nich tę zaletę doceniają szczególnie mieszkańcy wsi, spośród których wskazało na to 45 proc. Z kolei 37 proc. wszystkich zapytanych ceni sobie satysfakcję i dumę z plonów wypielęgnowanych samodzielnie. Co ciekawe, nieco mniej popularna wśród głównych zachęt do uprawy warzywnika, choć wciąż istotna, okazała się troska o zdrowie – wskazało na nią 35 proc. ankietowanych.

Warto dodać, że najwięcej motywacji do uprawy własnego warzywnika mają kobiety, osoby posiadające dzieci oraz będące w związkach małżeńskich, wskazuje badanie Grupy INCO.

Warzywnik to wcale nie pragmatyzm

Na dalszych miejscach uplasowały się już bardziej praktyczne motywacje. Lepsza dostępność świeżych warzyw i owoców w domu przekonuje 3 na 10 badanych, natomiast na oszczędności finansowe wskazało tylko 23 proc. osób. To pokazuje, że dla Polaków uprawa warzyw to przede wszystkim forma relaksu, źródło satysfakcji i jakości, a nie ekonomiczna konieczność.

METODYKA BADANIA

Badanie zlecone przez Grupę INCO zostało przeprowadzone na panelu Ariadna na reprezentatywnej ogólnopolskiej próbie liczącej N=1118 respondentów. Kwoty zostały dobrane wg reprezentacji w badanej populacji osób dla płci, wieku i wielkości miejscowości zamieszkania. Termin realizacji: 14-16 marca 2025. Metoda: CAWI.

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

41 proc. Polaków uprawia własne warzywa. Głównie dla smaku, nie dla portfela
Kiedy siać ogórki na zbiór jesienny?
Działkowy slow life. Gotowanie prosto z ogródka

Skomentuj:

41 proc. Polaków uprawia własne warzywa. Głównie dla smaku, nie dla portfela

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej